Amerykańskie pankejki po polsku
Pankejki to okrągłe placki, które są amerykańską wersją europejskiego naleśnika. Różnica polega na tym, że jest dodawany do nich środek spulchniający taki jak np. drożdże, soda czy proszek do pieczenia. Smażone są na patelni bez dodatku tłuszczu. Pankejki są świetną alternatywą na pyszne śniadania lub podwieczorek, które mogą być podawane z wieloma dodatkami m. in. z serkiem homogenizowanym, świeżymi owocami, konfiturą czy kremem czekoladowym. Są bardzo sycące i smaczne oraz szybkie i łatwe jeśli chodzi o przygotowanie. Koniecznie sprawdź przepisy na prawdziwe amerykańskie pancakes albo na jogurtowe pancakes z syropem klonowym oraz na maleńkie naleśniczki pancakes cereal z mini kiwi.
Danie: Naleśniki
Kuchnia: Amerykańska
Trudność: Łatwe
Porcje: 4 porcje
Przygotowanie: 25 min.
Smażenie: 5 min.
Kalorie: 280 kcal
Pankejki to placki, które są amerykańską wersją naszego naleśnika. Różnica polega na tym, że jest dodawany do nich środek spulchniający.
Składniki:300 ml mąki
300 ml letniej maślanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki cukru
1 jajko
50 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- Wszystkie składniki należy wrzucić do dużej miski i zmiksować najlepiej blenderem lub za pomocą trzepaczki.
- Należy pamiętać, aby zarówno maślanka, jak i jajko miały temperaturę pokojową, ponieważ pozwoli to naleśnikom ładnie wyrosnąć, a składnikom szybko się połączyć.
- Następnie ciasto wylać po łyżce na rozgrzaną wcześniej i suchą patelnię, najlepiej na tą którą używa się do naleśników.
- Naleśniki należy smażyć powoli na wolnym ogniu, a gdy lekko się podniosą odwrócić je płaską łopatką i smażyć kolejne kilka minut z drugiej strony.
ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePestoPolub nas na Facebook