Amerykańskie ciasto z borówkami

Amerykańskie ciasto z borówkami

Zdjęcie - Amerykańskie ciasto z borówkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Parę miesięcy temu do czasopisma "Kuchnia" dołączane były książeczki z przepisami z różnych stron świata. Jedna z nich zawierała potrawy charakterystyczne dla kuchni amerykańskiej - więc doskonale wpasowała sie w akcję Grumków "Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk". Z tej okazji postanowiłam rozpocząć testowanie przepisów - na pierwszy ogień poszło ciasto z borówkami amerykańskimi.

Ciasto jest bardzo lekkie i delikatne, przypomina trochę w smaku wypieki z dodatkiem jogurtu. Byłoby całkiem niezłe, gdyby nie dodatek soli - jest jej aż 1 cała łyżeczka - i jak dla mnie to o jedną łyżeczkę za dużo. Spokojnie można by się bez niej obejść. Wolę tradycyjne, zwyczajnie słodkie wypieki :)

 

Zdjęcie - Amerykańskie ciasto z borówkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

ciasto :

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 75 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
  • 150 g drobnego cukru kryształu
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 225 g borówek amerykańskich ( świeżych lub mrożonych )

lukier :

  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny


W dużej misce zmiksować masło z cukrem na puszystą masę. Miksując dodać jajko i mleko, a następnię przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą oraz skórkę cytrynową.

Formę o wymiarach 33x23 cm i głębokości 5 cm ( u mnie 30x24 cm ) posmarować tłuszczem (ja wyłożyłam papierem do pieczenia). Wyłożyć połowę ciasta, posypać je połową borówek. Przykryć pozostałym ciastem i posypać pozostałymi owocami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 35 minut ( do suchego patyczka ).

Po upieczeniu polać ciepłe ciasto polewą : cukier puder dodawać stopniowo do soku z cytryny i ucierać, aż uzyska się gładki, płynny lukier.

 

Zdjęcie - Amerykańskie ciasto z borówkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów