1 godz.
Cukier skarmelizować na patelni. Wsypać orzechy i wymieszać. Dodać kremówkę i cynamon, zagotować. Mieszając, gotować do czasu, aż karmel się rozpuści, a masa nieco zgęstnieje (ok. 5-7 min.). Masę odstawić, by lekko przestygła.
Podłużną formę o wymiarach 35x11 cm wyścielić papierem do pieczenia.
2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki ciasta. Środek wypełnić masą orzechową. Pozostałą część ciasta rozwałkować i przykryć nim masę karmelową. Brzegi ciasta skleić.
Ciasto piec w 180°C przez 40 min. Upieczone ciasto zostawić w formie do ostygnięcia. Następnie wyjąć z formy i odstawić na minimum 12 godz., aby masa w środku stężała.
Ciasto najlepiej kroić dużym nożem z piłką, takim jak do chleba.
Przepis pochodzi z mirabelkowy.blogspot.com