Alpejskie ciasto orzechowo-karmelowe

Alpejskie ciasto orzechowo-karmelowe
Zdjęcie - Alpejskie ciasto orzechowo-karmelowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Alpejskie ciasto orzechowo-karmelowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 400 g mąki
  • 150 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 200 g orzechów włoskich
  • 200 g niesolonych orzechów ziemnych
  • 350 g cukru
  • 250 ml śmietanki 30%
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
Przygotowanie Margarynę i masło posiekać razem z mąką, dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i 2 łyżki zimnej wody. Zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min.

1 godz.


Cukier skarmelizować na patelni. Wsypać orzechy i wymieszać. Dodać kremówkę i cynamon, zagotować. Mieszając, gotować do czasu, aż karmel się rozpuści, a masa nieco zgęstnieje (ok. 5-7 min.). Masę odstawić, by lekko przestygła.


Podłużną formę o wymiarach 35x11 cm wyścielić papierem do pieczenia.


2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki ciasta. Środek wypełnić masą orzechową. Pozostałą część ciasta rozwałkować i przykryć nim masę karmelową. Brzegi ciasta skleić.


Ciasto piec w 180°C przez 40 min. Upieczone ciasto zostawić w formie do ostygnięcia. Następnie wyjąć z formy i odstawić na minimum 12 godz., aby masa w środku stężała.

Ciasto najlepiej kroić dużym nożem z piłką, takim jak do chleba.



Przepis pochodzi z mirabelkowy.blogspot.com

Kategorie przepisów