Alko galaretki cytrynowe z limoncello (jelly shots)
Alko galaretki cytrynowe z limoncello (jelly shots)
Są słodkie, smaczne, bardzo łatwo "wchodzą", ale w zbyt dużych ilościach mogą pozbawić umiejętności utrzymania postawy pionowej. O czym mowa? O galaretkach z alkoholem. Od razu zaznaczam, że to produkt zdradliwy. Trochę jak bomba z opóźnionym zapłonem... W ilościach rozsądnych jednak bardzo Wam polecam :) W przyszłości planuję poeksperymentować z innymi smakami.
Składniki: 1 galaretka cytrynowa (taka na 500 ml wody)
200 ml wody
4 cytryny
150 ml limoncello lub innego alkoholu*
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Cytryny przekroić na połówki, wydrążyć środki. Będą nam potrzebne tylko skórki. Ze środków można wycisnąć sok i wykorzystać do innych celów np. przygotować zimową lemoniadę lub dodać do herbaty. Gdy galaretka będzie już zimna, ale wciąż płynna (to ważne) połączyć ją z limoncello lub innym alkoholem. Skórki cytryn ułożyć w formie do muffinów (nie jest to konieczne, ale będą bardziej stabilne i łatwiej je przenieść do lodówki). Do środka wlać galaretkę z alkoholem. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia - ok. 30 minut.Gdy galaretka stężeje, ostrym nożem poprzecinać cytrynki jeszcze raz na pół.
Smacznego! * Do cytrynowej galaretki będzie też pasować tequila lub po prostu wódka, ale zmniejszyłabym ilość do 100ml, a dodała więcej wody. Można również w ogóle zrezygnować z alkoholu i całość rozpuścić w wodzie, wtedy galaretki nadają się na kinderbal.
Składniki: 1 galaretka cytrynowa (taka na 500 ml wody)
200 ml wody
4 cytryny
150 ml limoncello lub innego alkoholu*
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Cytryny przekroić na połówki, wydrążyć środki. Będą nam potrzebne tylko skórki. Ze środków można wycisnąć sok i wykorzystać do innych celów np. przygotować zimową lemoniadę lub dodać do herbaty. Gdy galaretka będzie już zimna, ale wciąż płynna (to ważne) połączyć ją z limoncello lub innym alkoholem. Skórki cytryn ułożyć w formie do muffinów (nie jest to konieczne, ale będą bardziej stabilne i łatwiej je przenieść do lodówki). Do środka wlać galaretkę z alkoholem. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia - ok. 30 minut.Gdy galaretka stężeje, ostrym nożem poprzecinać cytrynki jeszcze raz na pół.
Smacznego! * Do cytrynowej galaretki będzie też pasować tequila lub po prostu wódka, ale zmniejszyłabym ilość do 100ml, a dodała więcej wody. Można również w ogóle zrezygnować z alkoholu i całość rozpuścić w wodzie, wtedy galaretki nadają się na kinderbal.