Afrykański kurczak w sosie fistaszkowym

Jeśli lubicie masło orzechowe w pikantnych daniach, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Kurczak w sosie fistaszkowym to bardzo popularne danie w Afryce Zachodniej, zwłaszcza w rejonie Mali, oczywiście raczej wśród zamożniejszej części społeczeństwa.
Mali, podobnie jak sąsiadujące z nim kraje, długo były kolonią francuską, stąd francuska nazwa tego dania „poulet aux arachide”.
Przepis znalazłam tutaj i lekko go zmodyfikowałam. Tradycyjnie do tego dania używa się całego kurczaka pokrojonego na części, ale w wielu przepisach zastępuje się go filetami z piersi. Ja użyłam mięsa z udek, ponieważ jest bardziej miękkie, nie wysycha i lepiej nadaje się do duszenia.
W niektórych wersjach tego dania dodaje się również inne warzywa: szpinak, cukinię, a nawet ziemniaki.

Tak czy siak zapewniam, że smakuje o wiele lepiej niż wygląda ;)))

Zdjęcie - Afrykański kurczak w sosie fistaszkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KURCZAK W SOSIE FISTASZKOWYM
(na 4 porcje)
600g piersi z kurczaka (użyłam mięsa z udek bez skóry i kości),
2 duże cebule,
1 duża zielona papryka,
1 puszka pomidorów,
3 ząbki czosnku,
papryczka chili (najlepiej zielona) – ilość wg uznania,
3 solidne łyżki masła orzechowego (najlepiej tego z kawałkami orzechów),
1 płaska łyżka curry,
½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej (jeśli ktoś lubi, można więcej),
1 płaska łyżeczka mielonej kolendry,
1 płaska łyżeczka mielonej gorczycy (zastąpiłam musztardą Dijon),
pieprz,
2-3 łyżki maggi (pominęłam, dałam tylko sól do smaku),
2-3 łyżki oleju

Mięso pokroić w kostkę.
Cebulę zetrzeć na tarce lub w blenderze (druga opcja zdecydowanie lepsza ;)
W głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzać olej, dodać masę cebulową i smażyć na niedużym ogniu ok. 5 minut, mieszając. Następnie dodać wszystkie przyprawy poza maggi i smażyć do uzyskania jasnobrązowego koloru. Dodać kurczaka i pokrojone pomidory wraz z zalewą, przykryć pokrywką i dusić ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodać masło orzechowe, czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną w kostkę paprykę i maggi (sól), dusić jeszcze 10-15 minut.

Podawać z ryżem.


Zdjęcie - Afrykański kurczak w sosie fistaszkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Afrykański kurczak w sosie fistaszkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Koreańskie kulki mięsne
10

Koreańskie kulki mięsne

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Kurczak z imbirem i  chili
7

Kurczak z imbirem i chili

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gorący kociołek z kurczakiem z  Tobago
10

Gorący kociołek z kurczakiem z…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Dominikana: Locrio de Pollo
6

Dominikana: Locrio de Pollo

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Kurczak po tajsku
4

Kurczak po tajsku

gania gania
My cuisine

Pieczone skrzydełka

Pieczone skrzydełka

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Przepisy z tych kategorii

Carbonara - prosta i szybka w przygotowaniu
1

Carbonara - prosta i szybka w…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Królik duszony w winie i śmietanie z borowikami. Obiad dla Niej i dla Niego

Królik duszony w winie i śmiet…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pieczone skrzydełka

Pieczone skrzydełka

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Sos boloński z porem i marchewką

Sos boloński z porem i marchew…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zapiekane naleśniki z serem
2

Zapiekane naleśniki z serem

Patrycja Patrycja
Simply Food

Makaron z fasolką i pomidorami
1

Makaron z fasolką i pomidorami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku