Afrykański kurczak w sosie fistaszkowym

Afrykański kurczak w sosie fistaszkowym
Jeśli lubicie masło orzechowe w pikantnych daniach, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Kurczak w sosie fistaszkowym to bardzo popularne danie w Afryce Zachodniej, zwłaszcza w rejonie Mali, oczywiście raczej wśród zamożniejszej części społeczeństwa.
Mali, podobnie jak sąsiadujące z nim kraje, długo były kolonią francuską, stąd francuska nazwa tego dania „poulet aux arachide”.
Przepis znalazłam tutaj i lekko go zmodyfikowałam. Tradycyjnie do tego dania używa się całego kurczaka pokrojonego na części, ale w wielu przepisach zastępuje się go filetami z piersi. Ja użyłam mięsa z udek, ponieważ jest bardziej miękkie, nie wysycha i lepiej nadaje się do duszenia.
W niektórych wersjach tego dania dodaje się również inne warzywa: szpinak, cukinię, a nawet ziemniaki.

Tak czy siak zapewniam, że smakuje o wiele lepiej niż wygląda ;)))

Zdjęcie - Afrykański kurczak w sosie fistaszkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KURCZAK W SOSIE FISTASZKOWYM
(na 4 porcje)
600g piersi z kurczaka (użyłam mięsa z udek bez skóry i kości),
2 duże cebule,
1 duża zielona papryka,
1 puszka pomidorów,
3 ząbki czosnku,
papryczka chili (najlepiej zielona) – ilość wg uznania,
3 solidne łyżki masła orzechowego (najlepiej tego z kawałkami orzechów),
1 płaska łyżka curry,
½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej (jeśli ktoś lubi, można więcej),
1 płaska łyżeczka mielonej kolendry,
1 płaska łyżeczka mielonej gorczycy (zastąpiłam musztardą Dijon),
pieprz,
2-3 łyżki maggi (pominęłam, dałam tylko sól do smaku),
2-3 łyżki oleju

Mięso pokroić w kostkę.
Cebulę zetrzeć na tarce lub w blenderze (druga opcja zdecydowanie lepsza ;)
W głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzać olej, dodać masę cebulową i smażyć na niedużym ogniu ok. 5 minut, mieszając. Następnie dodać wszystkie przyprawy poza maggi i smażyć do uzyskania jasnobrązowego koloru. Dodać kurczaka i pokrojone pomidory wraz z zalewą, przykryć pokrywką i dusić ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodać masło orzechowe, czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną w kostkę paprykę i maggi (sól), dusić jeszcze 10-15 minut.

Podawać z ryżem.


Zdjęcie - Afrykański kurczak w sosie fistaszkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Afrykański kurczak w sosie fistaszkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów