A na niepogodę – drożdżówki z figą na miodzie
Cześć,
Na początek jesieni i na taką deszczową pogodę jak dzisiejsza, zapraszam Was na drożdżówki z figą na miodzie – idealne w duecie z dżemem z pomarańczy.
Składniki (na 10 sztuk):
- 700 gram mąki pszennej,
- 1 szklanka mleka (użyłam 2%-wego),
- 4 płaskie łyżki cukru kryształu,
- 1/2 szklanki wody,
- 20 gram świeżych drożdży,
- 2 jajka + opcjonalnie 1 jajko do posmarowania wierzchu drożdżówek,
- 1 płaska łyżeczka szafranu,
- 1 łyżka miodu (użyłam wielokwiatowego),
- garść jagód goji,
- 2 kopiaste łyżki masła,
- 1 świeża figa,
- szczypta soli.
Making-of:
- Robimy rozczyn drożdży mieszając je z wodą a następnie dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
- Mąkę mieszamy z solą i szafranem.
- Drobno pokrojone masło ucieramy z jajkami, mlekiem i miodem na w miarę jednolitą masę. Następnie dodajemy do mąki. Ugniatamy.
- Do ciasta dodajemy rozczyn drożdży i ugniatamy aż do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta.
- Ciasto pod przykryciem odstawiamy na 1 i 1/4h do wyrośnięcia.
- Formujemy małe kulki z ciasta i układamy je w odstępach na posmarowanej uprzednio tłuszczem metalowej tacce (można również użyć szklanej patery). Na wierzchu drożdżówek układamy pokrojoną w plastry figę.
- Aby drożdżówki były rumiane wierzch smarujemy roztrzepanym uprzednio jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1h.
Smacznego!
Gosia