A jednak! Może się polubimy.

Zawsze zastanawiałam się nad fenomenem „od-razu-miękkich” ciastek. Nie wiem, czy dobrze łączę fakty, ale może to przez brak jaja w przepisie, który znalazłam na tym blogu . Ciasteczka wyszły super, od razu do jedzenia. Można poeksperymentować z różnymi smakami budyniu (drugi raz robiłam, ze śmietankowym innej firmy i nie wyszły tak dobre) i różnego rodzaju posypkami i polewami, jednak moi faworyci to kwiatki bez dodatków. No, nie licząc dodatku małej kawuni. Co było pierwsze? Ciastko czy kawa?
Ciastka z dodatkiem budyniu
Składniki:
Mąkę z budyniem przesiać do miski. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto (Włożyłam je na 30-40 minut do lodówki, żeby się lepiej rozwałkowywało). Podsypać mąką i rozwałkować na placek (dość cienko), szklanką lub foremką wycinać ciastka. Układać na dużej blaszce lekko wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Można posypać gruboziarnistym cukrem. Piec 20-25 minut (jeśli cienkie, to około 13 minut) w temperaturze 180 stopni, w zależności od grubości ciastek.

Ciastka z dodatkiem budyniu
Składniki:
- 220g mąki pszennej
- 120g miękkiego masła
- 80g cukru
- 2 łyżki mleka
- 1 opakowanie budyniu bez cukru (mój był z cukrem, ale dodałam trochę mniej zwykłego)
