PALUCHY DROŻDZOWE - LEKKA ZAKĄSKA

Kiedy wieczorem mamy gości, bardzo lubię podać coś niezobowiązującego na przekąskę. Problem pojawia się gdy jest za późno na kawę i słodkości nie wchodzą w grę. Chipsy czy paluszki wyglądają mało elegancko i niekoniecznie pasują do wina. Rozwijając moją ostatnią pasję wymyśliłam kolejną ciekawą propozycję czegoś lekkiego co można podać, nie zakłócając luźnej atmosfery spotkania. Nam bardzo smakowały i zniknęły o wiele szybciej niż się spodziewałam :) 

Zdjęcie -  PALUCHY DROŻDZOWE - LEKKA ZAKĄSKA    - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Poziom trudności: 4/10

Ilość: dla 4 osób

Czas przygotowania: 1h

SKŁADNIKI:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki oliwy
  • 120 ml ciepłego mleka
  • kilka posiekanych listków bazylii

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem i odstawiamy na 15 minut.

2. Składniki na ciasto umieszczamy w misce i wyrabiamy na jednolite ciasto.

3.  Odstawiamy szczelnie przykrytą miskę z ciastem na około 1,5h.

4. Następnie przystępujemy do formowania. Formujemy około 6-10cm długie i wąskie paluchy. Pamiętajmy, że muszą być naprawdę wąskie ponieważ podczas wyrastania i pieczenia mocno się napuszą, a nie chcemy upiec bułek.

Zdjęcie -  PALUCHY DROŻDZOWE - LEKKA ZAKĄSKA    - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

5. Uformowane paluszki układamy na blaszce skośnie, w ten sposób zmieści się ich najwięcej naraz.

6. Następnie przykrywamy je szmatką i odstawiamy do napuszenia na 30min.

7. Nagrzewamy piekarnik do 210stopni.

8. Można je posmarować przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem.

9. Nacinamy je wzdłuż, bardzo płytko i wstawiamy do piekarnika na 20minut.

10. Studzimy na kratce, podajemy z ulubionymi dipami u mnie z tymi.

SMACZNEGO!

 

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki na jogurcie z kurkami
3

Bułeczki na jogurcie z kurkami

kasiaC kasiaC
Pokrojone doprawione

Ziołowe paluchy
14

Ziołowe paluchy

gania gania
My cuisine

Paluchy z makiem i sezamem
7

Paluchy z makiem i sezamem

gania gania
My cuisine

Gofry z tartych ziemniaków

Gofry z tartych ziemniaków

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Burrata z szałwiowym pesto i pomidorami

Burrata z szałwiowym pesto i p…

food² food²
Food Square

Pâté z wędzonego łososia i mascarpone. Śniadanie dla Niej i dla Niego

Pâté z wędzonego łososia i mas…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Domowy zakwas na chleb - to proste
4

Domowy zakwas na chleb - to pr…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Podpłomyki z rukolą, karmelizowaną cebulą i gruszką
2

Podpłomyki z rukolą, karmelizo…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pełnoziarnisty chleb sodowy Jamiego Olivera
1

Pełnoziarnisty chleb sodowy Ja…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pełnoziarniste bajgle – sprawdzony przepis
6

Pełnoziarniste bajgle – sprawd…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Pełnoziarnisty chleb buraczany

Pełnoziarnisty chleb buraczany

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pomarańczowe bułeczki

Pomarańczowe bułeczki

Tosia Tosia
Smakowity chleb