Pełnoziarnisty chleb maślany
Bardzo lubię maślane pieczywo. Z takim pieczywem jest dokładnie tak samo jak z każdym innym produktem, który może zawierać masło lub zamiennik. Ten z masłem zawsze jest milion razy lepszy. Pyszny, rozpływający się w ustach chlebek, zdecydowanie ciężko zatrzymać konsumpcję na jednej kromce.
Czas przygotowania 4h
Poziom trudności: 5/10
Ilość: i bochenek
SKŁADNIKI:
- 200g mąki pełnoziarnistej
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka drożdży instant
- ¾ łyżeczki soli
- 300g ciepłej wody
- 80g stopionego masła
- Opcjonalnie 3 łyżki siemienia lnianego lub słonecznika
- 1 łyżka oliwy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy gładkie ciasto.
2. Miskę smarujemy oliwą i przekładamy do niej ciasto. Umieszczamy w foliowym woreczku i odstawiamy na 1,5h.
3. Po tym czasie formujemy bochenek i umieszczamy złączeniem do góry w koszyku obsypanym mąką. Koszyk owijamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 1,5h.
4. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220st.
5. Bochenek delikatnie przekładamy na gorącą blachę, nacinamy i pieczemy 35minut.
6. Studzimy na kratce.
Smacznego