Pełnoziarnisty chleb maślany

  Pełnoziarnisty chleb  maślany

Bardzo lubię maślane pieczywo. Z takim pieczywem jest dokładnie tak samo jak z każdym innym produktem, który może zawierać masło lub zamiennik. Ten z masłem zawsze jest milion razy lepszy. Pyszny, rozpływający się w ustach chlebek, zdecydowanie ciężko zatrzymać konsumpcję na jednej kromce.

Zdjęcie -   Pełnoziarnisty chleb  maślany  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas przygotowania 4h

Poziom trudności: 5/10

Ilość: i bochenek

SKŁADNIKI:

  • 200g mąki pełnoziarnistej
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • ¾ łyżeczki soli
  • 300g ciepłej wody
  • 80g stopionego masła
  • Opcjonalnie 3 łyżki siemienia lnianego lub słonecznika
  • 1 łyżka oliwy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy gładkie ciasto.

2. Miskę smarujemy oliwą i przekładamy do niej ciasto. Umieszczamy w foliowym woreczku i odstawiamy na 1,5h.

3. Po tym czasie formujemy bochenek i umieszczamy złączeniem do góry w koszyku obsypanym mąką. Koszyk owijamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 1,5h.

4. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220st.

5. Bochenek delikatnie przekładamy na gorącą blachę, nacinamy i pieczemy 35minut.

6. Studzimy na kratce.

Smacznego

 

Kategorie przepisów