2 urodziny bloga i ciasto miodowe z jabłkami

Ani się nie obejrzałam jak mojemu blogowi stukneły 2 latka i wciąż prowadzenie go sprawia mi ogromną frajdę! :-) W ramach podsumowania, przez te dwa lata opublikowałam prawie 500 postów, z czego prawie wszystkie zawierają przepisy na sprawdzone i tylko smaczne dania z całego świata. W tym czasie odwiedziło mój blog ponad 1,2 mln osób, zostało pozostawionych ponad 2 tys. komentarzy, a 2821 osób polubiło mój fanpage na Facebooku.

Dzięki temu blogowi, miałam możliwość bardzo pozytywnej współpracy wieloma firmami i agencjami, a moje przepisy znalazły się nawet w świątecznym e-booku!:) Bardzo dziękuję za to, że tutaj zaglądacie i za wszystkie maile i komentarze, które motywują mnie do dalszego działania.

W związku z rocznicą, przedstawiam dziś przepis na przepyszne, korzenne ciasto miodowe z jabłkami i kremem z serka śmietankowego. Polecam!

Zdjęcie - 2 urodziny bloga i ciasto miodowe z jabłkami / Honey apple cake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Ciasto miodowe z jabłkami

(8-10 porcji)

Składniki na ciasto:

  • 440 g mąki uniwersalnej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 1 szklanka mocnej czarnej kawy
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • 1/2 szklanki brandy
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka ciemnego brązowego cukru
  • 1/2 szklanki cukru

Składniki  na jabłka w miodzie:

  • 2 łyżki masła
  • 4 jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone w 1 cm kostkę
  • 1/4 szklanki miodu

Składniki na krem z serka śmietankowego:

  • 100 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 300 g serka śmietankowego
  • ½-1 szklanka miodu

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.  Wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy ok. 25 cm.
  2. W celu przygotowania ciasta, wymieszaj przesianą mąkę,  proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.
  3. W dużej misce miksera zmiksuj jajka, olej, kawę, miód, brandy, wodę i cukry. Dodaj w 3 podejściach mieszankę mączną, aż całość utworzy jednolitą masę i przelej do przygotowanej tortownicy.
  4. Piecz przez 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
  5. W celu przygotowania jabłek, na dużej patelni i dużym ogniu rozpuść masło. Włóż jabłka, podsmaż prawie do miękkości po czym dodaj miód. Gotuj aż całość zgęstnieje i odstaw do ostygnięcia.
  6. W celu przygotowania kremu w zmiksuj serek śmietankowy wraz z masłem , po czym dodawaj miód aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, odstaw masę do schłodzenia i na pewno zgęstnieje.
  7. Przekrój ostudzone ciasto na 3 równe dyski. Wyłóż na pierwszy  1/3 kremu z serka śmietankowego i 1/2 jabłek. Połóż na to drugi dysk i ponownie wyłóż 1/3 kremu i resztę jabłek. Umieść na nich trzeci dysk i rozsmaruj resztę kremu.
  8. Schłodź przed podaniem.

Smacznego!

Zdjęcie - 2 urodziny bloga i ciasto miodowe z jabłkami / Honey apple cake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Honey apple cake

(8-10 servings)

Ingredients for the cake:

  • 440g plain flour
  • 1 tablespoon baking powder
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1/2 teaspoon salt
  • 4 teaspoons cinnamon powder
  • 3 eggs
  • 1 cup vegetable oil
  • 1 cup black coffee
  • 1 cup runny honey
  • 1/2 cup brandy
  • 1/4 cup water
  • 1 cup dark brown sugar
  • 1/2 cup granulated sugar

Ingredients for honey glazed apples:

  • 2 tablespoons butter
  • 4 apples, diced into 1 cm pieces
  • 1/4 cup honey

Ingredients for cream cheese frosting:

  • 100 g butter, softened
  • 300 g cream cheese, softened
  • 1/2 cup to 1 cup honey

Preparation:

  1. For the honey cake preheat oven to 180 oC. Line round baking pan (26 cm) with parchment paper.
  2. Sift together flour, baking powder, baking soda, salt and cinnamon.
  3. In large bowl of stand mixer, whisk together eggs, oil, coffee, honey, brandy, water and sugars.Sift in the flour mixture in 3 additions, mix each addition till just incorporated and spread the batter onto the pan.
  4. Bake for 45 minutes, or until a skewer poked in the centre comes out clean. Cool completely.
  5. To prepare honey glazed apples, melt butter in a large pan over medium high heat. Add apples and cook until almost tender. Add honey and cook until apples are tender and most of the honey is evaporated. Cool completely.
  6. To prepare cream cheese frosting, mix together the cream cheese and butter and whisk in honey until desired consistency is achieved. If it gets too runny, just put it into the fridge till it firms up.
  7. To assemble, slice cake into 3 rounds and spread 1/3 of the cream cheese frosting on one round, scatter 1/2 the apple pieces evenly over and place another round on top. Spread another 1/3 of the cream cheese on top. Scatter the rest of the apple pieces and place the last round on top.
  8. Spread the rest of the cream cheese over. Chill until ready to serve or serve immediately

Enjoy!

Zdjęcie - 2 urodziny bloga i ciasto miodowe z jabłkami / Honey apple cake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto czekoladowe z karmelizowanymi bananami
1

Ciasto czekoladowe z karmelizo…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Wuzetka cynamonowa
2

Wuzetka cynamonowa

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Sernik z mango na migdałowym spodzie
1

Sernik z mango na migdałowym s…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Karpatka z kremem budyniowym
2

Karpatka z kremem budyniowym

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Ciasto z kasztanami, wiśniami i kruszonką. Nie tylko dla zakochanych
2

Ciasto z kasztanami, wiśniami…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Czekoladowy torcik z kremem szampańskim i truskawkami
1

Czekoladowy torcik z kremem sz…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowe serce dla Walentynki

Czekoladowe serce dla Walentyn…

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Love Cake - ciasto miłości ze Sri Lanki

Love Cake - ciasto miłości ze…

food² food²
Food Square

Bezglutenowe ciasto migdałowo - gruszkowe

Bezglutenowe ciasto migdałowo…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Murzynek

Murzynek

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Walentynkowy sernik na zimno z malinami
2

Walentynkowy sernik na zimno z…

food² food²
Food Square

Ulubione ciasto Dagmary
2

Ulubione ciasto Dagmary

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka