Gulasz - jak uzyskać idealnie miękkie mięso?

Aby mięso było wyjątkowo miękkie i soczyste, nie przyspieszaj duszenia. Powolne gotowanie przez 2,5 godziny pozwoli wołowinie nabrać delikatnej struktury i pełni smaku. Warto wybierać mięso o nieco większej zawartości tłuszczu, ponieważ to właśnie tłuszcz sprawia, że mięso staje się bardziej soczyste i aromatyczne. Przed smażeniem warto je osuszyć ręcznikiem papierowym, aby równomiernie się zarumieniło. Obsmażanie na dobrze rozgrzanym oleju pozwala zamknąć soki w środku mięsa, dzięki czemu pozostaje ono soczyste. Po zakończeniu duszenia mięso powinno rozpadać się pod naciskiem widelca – to znak, że jest gotowe do podania. Możesz także dodać odrobinę octu lub soku z cytryny, które pomogą zmiękczyć włókna mięsne i nadać im jeszcze delikatniejszej konsystencji.

Pochodzi z przepisu: Gulasz z warzywami babci Jadzi

Przepisy, których może dotyczyć porada

Zobacz też