Porady kulinarne
-
Dlaczego warto piec ciasta na oleju?
Ciasta na oleju są proste w przygotowaniu, dzięki czemu oszczędzamy też czas. Zazwyczaj wystarczy wymieszać składniki suche z mokrymi i już mamy gotowe ciasto. Dalej już robi się samo - piekąc się.
-
Czy smak oleju czuć w cieście?
Olej roślinny ma łagodny smak i aromat, co sprawia, że ciasta z jego użyciem są uniwersalne. Mogą być dzięki temu łączone z różnymi składnikami - od owoców po orzechy i czekoladę.
-
Jakie ciasto na diecie bez laktozy?
Ciasta n aoleju są dobrym rozwiązaniem dla osób z nietolerancją laktozy - olej może bowiem zastąpić w przepisie zarówno masło, jak i mleko.
-
Jak przygotować tort do dekorowania?
Przed dekorowaniem polecam schłodzić tort w lodówce przez kilka godzin, wtedy będzie się z nim dużo łatwiej pracować.
-
Pączki - jaki tłuszcz do smażenia?
Do smażenia używam pół na pól olej i smalcu, smalec ma swój specyficzny zapach podczas smażenia, ale pączki go tak nie chłoną jak oleju