Zupa czosnkowa
Bardzo prosty przepis na smaczną, aromatyczną i rozgrzewającą zupę z pieczonego czosnku. Serek topiony sprawia, że zupa jest aksamitna i kremowa. Można podać ją do picia w kubku lub na talerzu, z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Warto spróbować.
ZUPA CZOSNKOWA
(2 porcje)
5 ząbków czosnku,
500ml bulionu warzywnego,
100g serka topionego dobrej jakości,
pieprz, ewentualnie sól,
natka pietruszki
Nieobrany czosnek upiec w piekarniku, aż zrobi się miękki (180 stopni, ok. 15 minut). Gdy nieco przestygnie, obrać go z łupinek.
W garnku zagotować bulion, dodać czosnek i serek topiony. Całość zmiksować blenderem. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą (ja już nie dosalałam).
Przed podaniem posypać natką pietruszki.