Żytni chleb śląski
Nareszcie doszły do mnie koszyki do wyrastania do chleba no i postanowiłam od razu upiec chlebek okrąglutki z chrupiąca skórką, wyszedł znakomity - przypominał mi czasy kiedy byłam jeszcze małym dzieckiem i jeździłam na wieś do Cioci H, tam był właśnie taki chleb okrągły z dużą ilością mąki pyszności polecam...
zaczyn
- 50 g zakwasu żytniego aktywnego
- 75 g letniej wody
- 75 mąki żytniej chlebowej
Zaczyn wymieszać z wodą i odstawić pod przykryciem na 8 -12 godzin.
ciasto właściwe
- cały zaczyn
- 280 - 300 g wody
- 350 g mąki pszennej chlebowej
- 150 g mąki razowej
- 1/2 łyżeczki drożdży island
- 10 - 12 g soli
- 2 łyżeczki łyżeczki do posypania kminu lub 1/2 łyżeczki zmielonego
Zaczyn wymieszać z wodą i drożdżami odstawić na chwilę. Mąkę wymieszać z solą - dodać do zaczynu i wyrobić ciasto ok 10 minut.
Ciasto powinno być elastyczne, gładkie - będzie się jednak trochę kleiło. Miskę wysmarować oliwą, włożyć ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na dwie godziny aż podwoi swoją objętość po godzinie odgazowuje ciasto i zostawiam do ponownego wyrośnięcia.Po tym czasie wyjąć ciasto z miski obsypać mąką stolnice i uformować bochenek, przełożyć go do koszyka wcześniej wyłożonego ściereczką i obsypanej mąką ,aby wyrósł tak na ok 1,5 godziny ( ja przykrywam go delikatnie ściereczką).
Gdy chlebek nam już ładnie urósł wstawiam do piekarnika kamień aby się nagrzał a piekarnik nastawiam na 240 C gdy będzie już gorący przekładam chleb na łopatkę odwracając koszyk do góry dnem i zsuwam na kamień.( jeżeli chcemy posypać go kminkiem spryskać wodą ) Na dno piekarnika wstawiam foremkę z wodą i piekę chleb 12 minut potem zmniejszam temp do 200 - 220 C i piekę jeszcze 30 minut.
Studzę na kratce.
Smacznego
Wydrukuj przepis