Zupa z suszonych borowików z wołowymi klopsami

Zupa z suszonych borowików z wołowymi klopsami
Zdjęcie - Zupa z suszonych borowików z wołowymi klopsami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:
  • 400 g mięsa wołowego
  • 50 g suszonych borowików
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 ziemniaki
  • 3 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 litr wody
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Mięso wołowe mielimy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko i bułkę tartą, mieszamy i formujemy małe klopsiki.

Suszone borowiki dokładnie myjemy, namaczamy na noc w zimnej wodzie. W garnku z grubym dnem szklimy na rozgrzanym oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki marchewki, pokrojony seler naciowy i ziemniaki pokrojone w kostkę. Wszystko chwilę smażymy. Dodajemy wodę oraz pozostałą wodę z moczenia grzybów. Dodajemy namoczone grzyby pokrojone na mniejsze kawałki i przyprawy. Zupę gotujemy około 20 minut. Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z małą ilością wody i gotujemy na małym ogniu jeszcze chwilkę. Wrzucamy klopsiki, gotujemy wszystko około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy