Zupa serowa z brokułem, marchewką i ziemniakami

Zupa serowa z brokułem, marchewką i ziemniakami

Dawno nie było zupy! Może dlatego, że ta zima to nie zima. Wiadomo, że w chłodne dni najlepiej rozgrzewa dobra zupa, a takich dni mamy niewiele w tym sezonie. Dzisiaj przepis na nie byle jaką zupę, bo serową z brokułem, marchewką i ziemniakami. Pyszna, kremowa, dzięki dodatkowi serka topionego. Zaraz po ugotowaniu najlepiej odstawić ją na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły, wówczas smakuje jeszcze lepiej!

Zdjęcie - Zupa serowa z brokułem, marchewką i ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pin Print Zupa serowa z brokułem, marchewką i ziemniakamiPorcje

4

porcjeKalorie

300

kcalSkładniki
  • 1 l rosołu drobiowego

  • 1 brokuł

  • 1 duża marchewka

  • 2 ziemniaki

  • ½ cebuli

  • 100 g serka topionego, np. gouda lub ementaler

  • 2 łyżki oliwy

  • sól

Przygotowanie
  • Cebulę, marchewkę i ziemniaki obrać. Cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Brokuł podzielić na różyczki. Rosół podgrzać.
  • W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć przez 2 minuty. Dodać marchewkę i ziemniaki, smażyć kolejne 2 minuty co jakiś czas mieszając. Zalać ciepłym rosołem, dodać szczyptę soli. Doprowadzić do zagotowania, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 10 minut.
  • Ściągnąć pokrywkę dodać brokuł, gotować kolejne 4-5 minut. Na sam koniec do zupy dodać pokrojony na małe kawałki serek topiony. Dokładnie wymieszać, aż cały się rozpuści. W razie potrzeby doprawić zupę solą.

Kategorie przepisów