Zupa fasolowa z rozmarynem
Składniki:
- 50 ml oleju Kujawskiego LEN + ROZMARYN tłoczonego na zimno
- 400 g ugotowanej białej fasoli (lub z puszki)
- 250 g ziemniaków
- 75 g korzenia pietruszki
- 75 g pora
- 750 ml bulionu warzywnego
- 1-2 liście laurowe
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz biały
- 1 ząbek czosnku
- 150 g chleba
Przygotowanie:
Krok 1
Chleb natrzyj czosnkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220ºC, żeby upiec grzanki.
Krok 2
Do wrzącego bulionu wrzuć pokrojone ziemniaki, pora i pietruszkę. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy, potem gotuj przez około 20 minut lub do chwili, gdy warzywa zmiękną. Na 5 minut przed końcem gotowania, wyjmij przyprawy i wsyp fasolę.
Krok 3
Zupę zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku. Rozlej do talerzy. Każdą porcję polej 1-2 łyżkami oleju Kujawskiego Len + Rozmaryn tłoczonego na zimno. Podawaj z grzankami.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Okazja: obiad
Poziom trudności: łatwe