Zupa cebulowa na piwie z grzanką i konfiturą cebulową

Zupa cebulowa na piwie z grzanką i konfiturą cebulową
Zdjęcie - Zupa cebulowa na piwie z grzanką i konfiturą cebulową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa cebulowa na piwie z grzanką i konfiturą cebulową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa cebulowa na piwie z grzanką i konfiturą cebulową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa cebulowa na piwie z grzanką i konfiturą cebulową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa cebulowa na piwie z grzanką i konfiturą cebulową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 750 ml bulionu
  • 400 g cebuli
  • 200 g czerwonej cebuli
  • 200 ml jasnego piwa
  • 150 g gorgonzoli
  • 50 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 30 ml octu balsamicznego
  • 30 ml miodu
  • 25 g cukru
  • 1 bagietka
  • kilka gałązek tymianku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Czerwoną cebulę kroimy w półplasterki. 


W niewielkim garnku zasypujemy cukrem cebulę, dodajemy 1 łyżkę wody i dusimy, aż cebula się mocno skarmelizuje. 

Dodajemy miód i ocet balsamiczny i jeszcze chwilę gotujemy. Odstawiamy.


Białą cebulę kroimy w półplasterki. Lekko oprószamy solą i smażymy na oleju Kujawski przez około 20 minut na złoty kolor.


Usmażoną cebulę zalewamy piwem i doprowadzamy do wrzenia.


Po 5 minutach dolewamy gorący bulion, dodajemy tymianek i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut pod przykryciem.


Bagietkę kroimy na kromki. Układamy na nich gorgonzolę i zapiekamy w 200ºC przez 5 minut.


Zupę przelewamy do talerzy lub kokilek. Na wierzchu układamy grzanki i wykładamy po porcji konfitury cebulowej.


Dekorujemy tymiankiem.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów