Zrazy zawijane

 

wołowina - tzw. zrazówka albo ligawa - pokrojona w grube na palec plastry - może być też polędwica wołowa

 

ogórek kiszony krojony w słupki

 

boczek wędzony krojony w słupki

 

cebula krojona w grube "pióra"

 

musztarda (ja zawsze używam sarepską)

 

dwie szklanki bulionu albo rosołu wołowego lub wegetariańskiego

 

2-3 suszone grzybki

 

sól, pieprz do smaku

 

2 liście laurowe

 

kilka owoców jałowca

 

olej do smażenia

 

mąka pszenna

 

Plastry wołowiny rozbijam lekko tłuczkiem. Każdy plaster smaruje musztardą, układam na nim kawałek ogórka, boczku i cebuli. Zawijam - a właściwie zwijam w rulonik - dość ciasno i wbijam dwie wykałaczki, tak by się ruloniki nie porozpadały.

 

Kiedy juz wszystkie zrazy będą gotowe oprószam je delikatnie mąka i układam na bardzo mocno rozgrzanym na patelni oleju i szybko smażę ze wszystkich stron. Następnie przekładam obsmażone zrazy do szerokiego garnka. Dolewam szklankę rosołu i zlewam sos, który powstał na patelni. Dorzucam liście laurowe, owoce jałowca, grzyby, trochę pieprzu i solę do smaku, ale ostrożnie, bo rosół jest słony! Zmniejszam ogień i dusze pod przykryciem około 40-50 minut. Czasem godzinę, ale na małym ogniu. Wszystko zależy od rodzaju mięsa. Polędwica nie potrzebuje długiego duszenia ale ligawa nawet godzinkę, inaczej jest twarda jak podeszwa.

Od czasu do czasu dolewam rosołu. W razie potrzeby można dolać wody.

 

Zrazy najlepiej smakują w towarzystwie tłuczonych ziemniaków albo kaszy gryczanej i tartych buraczków na ciepło. I do tego czerwone wino.

 

Moje ulubione jesienne jedzenie.

Przepisy z tych kategorii

Bitki wołowe w sosie cebulowym
2

Bitki wołowe w sosie cebulowym

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Pieczeń wołowa wg Neli Rubinstein
7

Pieczeń wołowa wg Neli Rubinst…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Co z mięsa z rosołu
1

Co z mięsa z rosołu

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Mielone w ciescie filo

Mielone w ciescie filo

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

 Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Spaghetti blolognese

Spaghetti blolognese

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Przepisy z tych kategorii

Gołąbki inaczej

Gołąbki inaczej

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Rafaello z białą czekoladą

Rafaello z białą czekoladą

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Biszkoptowa rolada piernikowa z pistacjami

Biszkoptowa rolada piernikowa…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto mocno pomarańczowe z bitą śmietaną

Ciasto mocno pomarańczowe z bi…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pierniczki brukowce

Pierniczki brukowce

Kasia Kasia
Pełny talerz

Pizzerki
1

Pizzerki

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne