Zrazy zawijane

 

wołowina - tzw. zrazówka albo ligawa - pokrojona w grube na palec plastry - może być też polędwica wołowa

 

ogórek kiszony krojony w słupki

 

boczek wędzony krojony w słupki

 

cebula krojona w grube "pióra"

 

musztarda (ja zawsze używam sarepską)

 

dwie szklanki bulionu albo rosołu wołowego lub wegetariańskiego

 

2-3 suszone grzybki

 

sól, pieprz do smaku

 

2 liście laurowe

 

kilka owoców jałowca

 

olej do smażenia

 

mąka pszenna

 

Plastry wołowiny rozbijam lekko tłuczkiem. Każdy plaster smaruje musztardą, układam na nim kawałek ogórka, boczku i cebuli. Zawijam - a właściwie zwijam w rulonik - dość ciasno i wbijam dwie wykałaczki, tak by się ruloniki nie porozpadały.

 

Kiedy juz wszystkie zrazy będą gotowe oprószam je delikatnie mąka i układam na bardzo mocno rozgrzanym na patelni oleju i szybko smażę ze wszystkich stron. Następnie przekładam obsmażone zrazy do szerokiego garnka. Dolewam szklankę rosołu i zlewam sos, który powstał na patelni. Dorzucam liście laurowe, owoce jałowca, grzyby, trochę pieprzu i solę do smaku, ale ostrożnie, bo rosół jest słony! Zmniejszam ogień i dusze pod przykryciem około 40-50 minut. Czasem godzinę, ale na małym ogniu. Wszystko zależy od rodzaju mięsa. Polędwica nie potrzebuje długiego duszenia ale ligawa nawet godzinkę, inaczej jest twarda jak podeszwa.

Od czasu do czasu dolewam rosołu. W razie potrzeby można dolać wody.

 

Zrazy najlepiej smakują w towarzystwie tłuczonych ziemniaków albo kaszy gryczanej i tartych buraczków na ciepło. I do tego czerwone wino.

 

Moje ulubione jesienne jedzenie.

Przepisy z tych kategorii

Bitki wołowe w sosie cebulowym
2

Bitki wołowe w sosie cebulowym

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Pieczeń wołowa wg Neli Rubinstein
7

Pieczeń wołowa wg Neli Rubinst…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Kurczak miodowo - cytrynowy z tymiankiem

Kurczak miodowo - cytrynowy z…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Smażona, panierowana parmezanem pierś z indyka
1

Smażona, panierowana parmezane…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Grillowany schab przekładany wędzonym boczkiem i pomidorami

Grillowany schab przekładany w…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pieczone pałki z kurczaka nadziewane serem ricotta, orzechami i pieczarkami

Pieczone pałki z kurczaka nadz…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Chili con carne - pyszna papryka z mięsem
4

Chili con carne - pyszna papry…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Makaron udon z wołowiną i grzybami

Makaron udon z wołowiną i grzy…

Dzi Dzi
karmelowy

Bryzol z pieczarkami i cebulą
2

Bryzol z pieczarkami i cebulą

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kanapka z pastrami i serem

Kanapka z pastrami i serem

Tyna Tyna
In cooking we trust

Kotlety mielone mojej babci (zapiekane)
1

Kotlety mielone mojej babci (z…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Zupa ogonowa z wolnowaru

Zupa ogonowa z wolnowaru

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary