Zrazy zawijane

 

wołowina - tzw. zrazówka albo ligawa - pokrojona w grube na palec plastry - może być też polędwica wołowa

 

ogórek kiszony krojony w słupki

 

boczek wędzony krojony w słupki

 

cebula krojona w grube "pióra"

 

musztarda (ja zawsze używam sarepską)

 

dwie szklanki bulionu albo rosołu wołowego lub wegetariańskiego

 

2-3 suszone grzybki

 

sól, pieprz do smaku

 

2 liście laurowe

 

kilka owoców jałowca

 

olej do smażenia

 

mąka pszenna

 

Plastry wołowiny rozbijam lekko tłuczkiem. Każdy plaster smaruje musztardą, układam na nim kawałek ogórka, boczku i cebuli. Zawijam - a właściwie zwijam w rulonik - dość ciasno i wbijam dwie wykałaczki, tak by się ruloniki nie porozpadały.

 

Kiedy juz wszystkie zrazy będą gotowe oprószam je delikatnie mąka i układam na bardzo mocno rozgrzanym na patelni oleju i szybko smażę ze wszystkich stron. Następnie przekładam obsmażone zrazy do szerokiego garnka. Dolewam szklankę rosołu i zlewam sos, który powstał na patelni. Dorzucam liście laurowe, owoce jałowca, grzyby, trochę pieprzu i solę do smaku, ale ostrożnie, bo rosół jest słony! Zmniejszam ogień i dusze pod przykryciem około 40-50 minut. Czasem godzinę, ale na małym ogniu. Wszystko zależy od rodzaju mięsa. Polędwica nie potrzebuje długiego duszenia ale ligawa nawet godzinkę, inaczej jest twarda jak podeszwa.

Od czasu do czasu dolewam rosołu. W razie potrzeby można dolać wody.

 

Zrazy najlepiej smakują w towarzystwie tłuczonych ziemniaków albo kaszy gryczanej i tartych buraczków na ciepło. I do tego czerwone wino.

 

Moje ulubione jesienne jedzenie.

Przepisy z tych kategorii

Bitki wołowe w sosie cebulowym
2

Bitki wołowe w sosie cebulowym

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Pieczeń wołowa wg Neli Rubinstein
7

Pieczeń wołowa wg Neli Rubinst…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Indyk z warzywami

Indyk z warzywami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ośmiornica z młodymi ziemniakami, fasolką szparagową i pesto pietruszkowym

Ośmiornica z młodymi ziemniaka…

food² food²
Food Square

Pikantny ryż z papryczkami chilli

Pikantny ryż z papryczkami chi…

Dzi Dzi
karmelowy

Casarecce Siciliane z cukinią i boczkiem
1

Casarecce Siciliane z cukinią…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Low-carb pad thai z makaronu z alg morskich z tofu i zielonym groszkiem

Low-carb pad thai z makaronu z…

food² food²
Food Square

Łosoś z sosem z mango
2

Łosoś z sosem z mango

Dzi Dzi
karmelowy

Pikantne fajitas z kurczakiem
1

Pikantne fajitas z kurczakiem

Dzi Dzi
karmelowy

Roladki z podudzia z kurczaka nadziewane kurkami i serem pleśniowym

Roladki z podudzia z kurczaka…

food² food²
Food Square

Confit z kaczki w wolnowarze

Confit z kaczki w wolnowarze

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pstrąg z bobem na sosie z awokado

Pstrąg z bobem na sosie z awok…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty