Zrazy zawijane

 

wołowina - tzw. zrazówka albo ligawa - pokrojona w grube na palec plastry - może być też polędwica wołowa

 

ogórek kiszony krojony w słupki

 

boczek wędzony krojony w słupki

 

cebula krojona w grube "pióra"

 

musztarda (ja zawsze używam sarepską)

 

dwie szklanki bulionu albo rosołu wołowego lub wegetariańskiego

 

2-3 suszone grzybki

 

sól, pieprz do smaku

 

2 liście laurowe

 

kilka owoców jałowca

 

olej do smażenia

 

mąka pszenna

 

Plastry wołowiny rozbijam lekko tłuczkiem. Każdy plaster smaruje musztardą, układam na nim kawałek ogórka, boczku i cebuli. Zawijam - a właściwie zwijam w rulonik - dość ciasno i wbijam dwie wykałaczki, tak by się ruloniki nie porozpadały.

 

Kiedy juz wszystkie zrazy będą gotowe oprószam je delikatnie mąka i układam na bardzo mocno rozgrzanym na patelni oleju i szybko smażę ze wszystkich stron. Następnie przekładam obsmażone zrazy do szerokiego garnka. Dolewam szklankę rosołu i zlewam sos, który powstał na patelni. Dorzucam liście laurowe, owoce jałowca, grzyby, trochę pieprzu i solę do smaku, ale ostrożnie, bo rosół jest słony! Zmniejszam ogień i dusze pod przykryciem około 40-50 minut. Czasem godzinę, ale na małym ogniu. Wszystko zależy od rodzaju mięsa. Polędwica nie potrzebuje długiego duszenia ale ligawa nawet godzinkę, inaczej jest twarda jak podeszwa.

Od czasu do czasu dolewam rosołu. W razie potrzeby można dolać wody.

 

Zrazy najlepiej smakują w towarzystwie tłuczonych ziemniaków albo kaszy gryczanej i tartych buraczków na ciepło. I do tego czerwone wino.

 

Moje ulubione jesienne jedzenie.

Przepisy z tych kategorii

Bitki wołowe w sosie cebulowym
2

Bitki wołowe w sosie cebulowym

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Pieczeń wołowa wg Neli Rubinstein
7

Pieczeń wołowa wg Neli Rubinst…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Medaliony cielęce w aksamitnym sosie

Medaliony cielęce w aksamitnym…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Zupa Strogonow (Boeuf Stroganow)

Zupa Strogonow (Boeuf Strogano…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Makaron ryżowy ze szparagami i wołowiną marynowaną w maśle orzechowym

Makaron ryżowy ze szparagami i…

food² food²
Food Square

Klopsiki z mozarellą i pesto

Klopsiki z mozarellą i pesto

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Kotlety mielone z jabłkiem i porem
2

Kotlety mielone z jabłkiem i p…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Kurczak rozmarynowy z młodymi ziemniakami z cukinią z piekarnika
2

Kurczak rozmarynowy z młodymi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Piersi kacze w sosie rabarbarowo-pomarańczowym

Piersi kacze w sosie rabarbaro…

Dzi Dzi
karmelowy

Schabowe cygara w młodej kapuście
2

Schabowe cygara w młodej kapuś…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pałki z kurczaka w słodko-pikantnej glazurze

Pałki z kurczaka w słodko-pika…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Confitowany, orientalny kurczak z pak choyem

Confitowany, orientalny kurcza…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika