Ziołowe szaszłyki z cielęciną i pieczarkami

Ziołowe szaszłyki z cielęciną i pieczarkami
Zdjęcie - Ziołowe szaszłyki z cielęciną i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ziołowe szaszłyki z cielęciną i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ziołowe szaszłyki z cielęciną i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ziołowe szaszłyki z cielęciną i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ziołowe szaszłyki z cielęciną i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ziołowe szaszłyki z cielęciną i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ziołowe szaszłyki z cielęciną i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ziołowe szaszłyki z cielęciną i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 350 g szynki cielęcej
  • 12 plasterków chudego boczku
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 6 pieczarek przekrojonych na pół
  • 6 patyczków do szaszłyków
  • 2 łyżki suszonej pietruszki
Marynata:
  • 4 łyżki oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
  • 1 łyżka miodu
  • sok z połowy cytryny
Przygotowanie Składniki marynaty mieszam. Cielęcinę kroję na cienkie plasterki, a następnie na mniejsze kawałki i zanurzam w marynacie na 1 godz.


Na patyczki kolejno nabijam mięso z marynaty, pomidorki, pieczarki i boczek. Szaszłyki skrapiam olejem Kujawskim z papryką ostrą, pomidorami i bazylią, posypuję pietruszką. Tak przygotowane umieszczam w nagrzanym do 190°C piekarniku. Szaszłyki piekę ok. 20 min.

Gotowe podaję z ryżem.


Porada:

Szaszłyki będą doskonałą przekąską dla gości i podbiją ich serca, zwłaszcza z samodzielnie przygotowanym sosem. Sos czosnkowy przygotowuję, łącząc szklankę kwaśnej śmietany, 1 łyżkę majonezu oraz dwa drobno posiekane ząbki czosnku.



Przepis pochodzi z www.napiecyku.pl

Kategorie przepisów