Zdrowsze drożdżówki z truskawkami i kokosową kruszonką
Napatrzyłam się na instagramie na zdjęcia rumianych drożdżówek i nawet panujący w minionym tygodniu upał nie był w stanie odwieść mnie od przygotowania mojej - zdrowszej wersji tego wypieku. Dosypałam trochę mąki pełnoziarnistej, zrezygnowałam z mleka (bo mam w domu alergika), a masło zamieniłam na olej kokosowy i tak powstały pełne soczystych truskawek posypane aromatyczną kokosową kruszonką - pyszne buły.
Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki maki pszennej
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 30 g drożdży
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka białego cukru
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 jaja
- 3/4 szklanki wody gazowanej
W kubku rozkruszamy drożdże wsypujemy biały cukier i czekamy aż drożdże się rozpuszczą. Wsypujemy mąki do miski (na początek proponuję dać 2 szklanki pełnoziarnistej i 1 pszennej, a potem dosypywać pszenną w zależności od konsystencji ciasta), dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, cukier trzcinowy, wlewamy wodę i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy ciasto ręką lub w robocie z hakiem, tak długo aż będzie gładkie i elastyczne, jeśli jest bardzo rzadkie dosypujemy mąki. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1-1,5 godz
Kruszonka:
- 4-5 łyżek mąki kokosowej
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Rozpuszczamy olej kokosowy i mieszamy z pozostałymi składnikami kruszonki.
Dodatkowo:
- ok 1/2 kg truskawek
- 3-4 łyżki kaszy manny
Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części (mi wyszło 10 porcji). Formujemy okrągłe placuszki i układamy na blaszce wyłożonej papierem od pieczenia i pozostawiamy je do wyrośnięcia na 15-20 minut. Po tym czasie robimy w nich wgłębienia, wciskając dno szklanki w środek bułeczek. Do wgłębień wsypujemy odrobinę kaszy manny (wchłonie nadmiar soku) i układamy truskawki, a wierzch posypujemy kruszonką. Gotowe bułeczki pieczemy na złoty kolor (ok 25 minut w 180 st. C)