Wołowina z bakłażanem z filmu Lato w Prowansji
![Wołowina z bakłażanem z filmu Lato w Prowansji](/obrazek/duze/wolowina-z-baklazanem-z-filmu-lato-w-prowansji-361704.jpeg)
>
Ten letni i sympatyczny film umili wam wakacyjny wieczór, a do seansu możecie się rozkoszować smakiem pysznych prowansalskich potraw. To może być np. wołowina z bakłażanem.
![Zdjęcie: Wołowina z bakłażanem z filmu Lato w Prowansji Zdjęcie - Wołowina z bakłażanem z filmu Lato w Prowansji - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/361705.jpeg)
Przygotowanie 30 minut, 4 porcje
- 4 łyżki posiekanej mięty
- 3 łyżki sosu sojowego
- starty imbir wielkości kciuka (daję na oko ;))
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki soku z limonki
- 4 ząbki czosnku rozgniecione
- szczypta cukru
- 5 łyżek oleju
- 2 bakłażany pokrojone w plastry
- 1/2 kg wołowiny pokrojonej w paski
- ugotowany ryż lub makaron do podania
Przygotowanie:
Mieszamy dwie łyżki posiekanej mięty, sos sojowy, połowę imbiru, sos rybny, sok z limonki, połowę czosnku, cukier i dwie łyżki wody w średniej wielkości misce. Zostawiamy na później.
Podgrzewamy dwie łyżki oleju na patelni. Wrzucamy pokrojony bakłażan na patelnię i obsmażamy po obu stronach. Przekładamy usmażony bakłażan do oddzielnej miski i polewamy go połową wcześniej przygotowanego dresingu.
Wlewamy na patelnię pozostałą oliwę i podgrzewamy. Dodajemy pozostały imbir, czosnek i wołowinę. Obsmażamy około 3 minut. Dodajemy bakłażan (razem z sosem) i mieszamy.
Podajemy z ryżem lub makaronem posypane pozostałą miętą.
Smacznego ?
![Zdjęcie: Wołowina z bakłażanem z filmu Lato w Prowansji Zdjęcie - Wołowina z bakłażanem z filmu Lato w Prowansji - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/361704.jpeg)