Węgierska zupa gulaszowa

Węgierska zupa gulaszowa

Papryka słodka, ostra, mielona, suszona, wędzona - to głównie z nią kojarzy nam się kuchnia węgierska. Jednak nie samą papryką Węgry stoją. Choć typowymi daniami są leczo i gulasz, to madziarska kuchnia jest zdecydowanie bardziej złożona, a w swoim repertuarze ma wiele interesujących potraw. Niekwestionowaną królową kuchni jest papryka. Na Węgrzech stała się popularna około XVIII wieku, wtedy zaczęła być obficie dodawana do wielu potraw. Jedno z powiedzeń mówi, że węgierska gospodyni, kiedy ma przygotować posiłek, stawia na stole słoik z papryką i zastanawia się, co do niej dodać. Fakt, papryka w różnych odmianach i formach dominuje w tutejszej kuchni. Najczęściej do dań dodaje się paprykę mieloną słodką i ostrą, a także paprykę surową. Suszona papryka pochodzi głównie z okolic Szeged. Na miejscowych bazarach, targowiskach czy w sklepach można kupić różne odmiany papryk ususzonych na sznurach. Takie paprykowe korale są bardzo użyteczną pamiątką, która nie tylko pięknie się prezentuje, ale doskonale nadaje się do przyrządzenia potraw. Bez papryki, zarówno w postaci duszonej, jak i mielonej słodkiej, nie istniałoby danie, które chyba jest najbardziej rozpoznawalnym daniem węgierskim. Mowa oczywiście o leczo, które na Węgrzech przyrządza się sezonowo jedynie z warzyw. Poza papryką w tutejszej kuchni używa się także wielu innych przypraw takich jak: liście laurowe, kminek, majeranek, pieprz, czosnek, tymianek. To właśnie dzięki hojnie dodawanym przyprawom dania węgierskie mają złożony i wyrazisty smak.W kuchni węgierskiej rozwinięta jest tradycja przyrządzania potraw w kociołkach. Wzorcowym daniem jest gulasz, który tradycyjnie powinien mieć postać zupy. Rzadziej spotyka się tę potrawę w postaci gęstego i zawiesistego sosu. Odpowiednikiem gęstej wersji jest pörkölt. Węgierski gulasz czy raczej zupa gulaszowa - gulyásleves musi być przyrządzona na podsmażonej na tłuszczu słodkiej papryce mielonej. Pamiętajmy jednak, że papryka mielona może się spalić i nabrać gorzkiego smaku, dlatego dodajemy ją do tłuszczu zestawiając uprzednio garnek z ognia. Następnie dodaje się mięso oraz pomidory. Pod żadnym pozorem do zagęszczenia dania nie używa się mąki.
Zdjęcie - Węgierska zupa gulaszowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 30 min + 90 min gotowanie

700 g wołowiny
2 marchewki
2 papryki czerwone
4 średniej wielkości ziemniaki
3 cebule
3 ząbki czosnku
2 litry bulionu wołowego
2 łyżki smalcu
2 liście laurowe
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki kminku
2 łyżki ostrej papryki wędzonej
2 łyżki słodkiej papryki wędzonej
400 g pomidorów z puszki sól 



Przygotowanie:

1. Wołowinę kroimy w większą kostkę, cebulę i czosnek siekamy w kosteczkę, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę 2. W wysokim rondlu rozgrzewamy 2 łyżki smalcu, wrzucamy cebulę i czosnek, kiedy zmięknie i zrumieni się dodajemy słodką i ostrą wędzoną paprykę, zdejmujemy na chwile garnek z ognia, kiedy papryka rozpuści się w smalcu dodajemy pokrojoną wołowinę, stawiamy garnek znów na gaz i rumienimy mięso ze wszystkich stron, dolewamy pomidory 3. Marchew kroimy w plastry, paprykę w kostkę, razem z ziemniakami dodajemy do mięsa, zalewamy gorącym bulionem, do zupy dodajemy pokruszone liście laurowe, tymianek i otarte w moździerzu nasiona kminku, przykrywamy i gotujemy ok 90 min, mięso powinno zupełnie zmięknąć 4. Na koniec doprawiamy do smaku, można podać z kleksem kwaśnej śmietany

Rozgrzanie gwarantowane!

Zdjęcie - Węgierska zupa gulaszowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Węgierska zupa gulaszowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Węgierska zupa gulaszowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Węgierska zupa gulaszowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Węgierska zupa gulaszowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów