Weekendowa piekarnia 51 - Chleb na zakwasie z ziemniakami i orzechami

Weekendowa piekarnia 51 - Chleb na zakwasie z ziemniakami i orzechami
Zdjęcie - Weekendowa piekarnia 51 - Chleb na zakwasie z ziemniakami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Weekendowa piekarnia 51 - Chleb na zakwasie z ziemniakami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Weekendowa piekarnia 51 - Chleb na zakwasie z ziemniakami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Weekendowa Piekarnia nr 51. Tym razem Małgosia z bloga Pieprz czy Wanilia zaproponowała wypieki do zabawy. Z trzech wybrałam jeden. Wielki bochen chleba z orzechami. Był naprawdę przepyszny! Coś mi się wydaje, że nie raz go jeszcze upiekę:) U nas, tak jak czytałam u Margot, największe wzięcie miał posmarowany samym masłem. Ale z innymi dodatkami jak szynka, twarożek i dżem był też wyśmienity. Chleb upiekłam dokładnie jak w przepisie, z tą różnicą, że dodałam tylko orzechy włoskie w podwojonej porcji (w miejsce laskowych). Mój bochenek ma jasno-kakaowy kolor miąższu. Teraz postrzegam to jako jego atut, ale zaraz po rozkrojeniu byłam trochę zdziwiona.
Pięknie wygląda w koszyczku ułożony na zmianę z jasnym pieczywem:)
Małgosiu, dziękuję za doskonały przepis, a Margot, za opiekę nad nami, domowymi piekarzami!

Chleb dołączam do kończącego się Orzechowego tygodnia Polki i Eli.

Zdjęcie - Weekendowa piekarnia 51 - Chleb na zakwasie z ziemniakami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb na zakwasie z ziemniakami i orzechami
proporcje na 1 spory bochenek


270g aktywnego zakwasu (używałam pszennego)

7g świeżych drożdży (dawałam 1 łyżeczkę instant)

1 ugotowany ziemniak (+/- 200g) – dobrze rozgnieciony

450g białej mąki pszennej150g mąki pszennej razowej

ok. 330g wody

14g soli

75g orzechów włoskich, grubo pokrojonych

75g orzechów laskowych, grubo pokrojonych


Rozpuścić drożdże w 50g wody. Rozrobić zakwas w pozostałej wodzie (280g). Wszystkie składniki, oprócz soli, włożyć do misy miksera. Wyrabiać ciasto ok. 4 min. na niskich obrotach. Dodać sól i wyrabiać kolejne 4 min.Przykryć misę folią spożywczą i zostawić do wyrośnięta na 60-75 min. Co 30 min. odgazowywać i składać ciasto.Uformować ciasto w podłużny bochenek, włożyć do koszyczka, przykryć i pozostawić do ponownego rośnięcia na 60min.Rozgrzać piekarnik do 240 st.C. Bezpośrednio przed wyłożeniem bochenka do piekarnika – zrobić kilka nacięć.Piec przez 10 min. w temp. 240st.C. Następnie otworzyć na krótką chwilę drzwiczki piekarnika by wypuścić parę. Obniżyć temperaturę do 220 st.C. i piec kolejne 10 min. Znów na moment otworzyć drzwiczki i zredukować temperaturę do 200 st.C. i w niej piec kolejych 20 min. Studzić chleb na kratce.

Kategorie przepisów