Weekendowa piekarnia #21 - Ciemny wiejski chleb

Weekendowa piekarnia #21 - Ciemny wiejski chleb

Zdjęcie - Weekendowa piekarnia #21 - Ciemny wiejski chleb - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Weekendowa piekarnia #21 - Ciemny wiejski chleb - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj gospodynią Weekendowej Piekarni była sama jej założycielka, Margot, więc mogłyśmy się spodziewać samych dobrych rzeczy :) I tak też było - Margot wybrała dwa chleby, jeden na maślance z selerem i sezamem, a drugi na zakwasie z dodatkiem drożdży. Zdecydowałam się na ten drugi, jako, że zakwasu uzbierało mi się co niemiara i troszeczkę go ubyło :) Chleb jedliśmy nie całkiem ostudzony, wprost nie mogliśmy się doczekać jego smaku i wyglądu w środku. Jest pyszny! Wszystkim, którzy się wahają polecam ten chleb. Mimo, że piekłam z połowy porcji wyszedł całkiem spory bochenek! A ten drugi też kiedyś upiekę, bo gdzie nie spojrzę, wszyscy go zachwalają :)

Zdjęcie - Weekendowa piekarnia #21 - Ciemny wiejski chleb - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciemny wiejski chleb
1 duży bochenek lub 2 mniejsze

20 g świeżych drożdży
10 g cukru pudru
25 ml wody
500 g mąki pszennej typ 812 *
250 g mąki żytniej typ 1370 **
1 łyżeczka słodu piekarskiego ( według uznania)- nie dałam
500 g wody
15 g miodu
10 g miękkiego masła
18 g soli65 g mocnego zakwasu – dałam taki dokarmiony 6 godzin wcześniej

W 25 ml wody, rozpuścić drożdże z cukrem pudrem. 250 g mąki pszennej i 125 g żytniej dać do miski robota kuchennego, dodać 500 g wody, wymieszać aż się połączy wszystko i zostawić na 30 min. (autoliza)
Dodać rozpuszczone drożdże, pozostałą mąkę pszenną i żytnią oraz miód, masło i zakwas. Wszystko zagnieść na pierwszym biegu ok. 4 min. - aż utworzy się kula z ciasta. Następnie dodać sól i wyrabiać na 3 biegu ok. 5 min. Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć ( najlepiej wkładając do foliowej torebki) i odstawić na 45 min.
I teraz zależy czy wybieramy jeden wielki bochenek czy dwa mniejsze –jeśli wybraliśmy dwa mniejsze to dzielimy ciasto równe części dwie części. Ciasto uformować w kulę- lub 2 kule ( przykryć i odstawić na 5-10 min).
Po tym czasie, uformować bochenek ( bochenki ) i ułożyć złączeniem do góry, w dobrze omączonym koszyku (dla jednego bochenka, użyć koszyczka na 1,5 kg) Jeszcze raz odstawić do rośnięcia ( zostawiłam na 45 min.) Jednocześnie rozgrzać piekarnik z kamieniem do 240 st.
Chleb naciąć według upodobania i piec z parą przy spadającej temperaturze. Ja po 15 minutach zmniejszyłam temperaturę na 210 stopni, po następnych 10 minutach na 190 stopni C i piekłam jeszcze 15 minut. Wystudzilam na kratce.

*żeby otrzymać mąkę pszenną typ 812 brać na każde 100g mąki-80g mąki typ 550 lub 650 i 20 g mąki typ 2000
**na każde 200g maki żytniej brać 140g razowej typ 2000 i 60 g białej typ 720

Kategorie przepisów