Vörtbröd - szwedzki chleb świąteczny

Zdjęcie - Vörtbröd - szwedzki chleb świąteczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak święta to święta!
Vörtbröd - to szwedzki chleb świąteczny z mąki żytniej i pszennej, oraz brzeczki (a w razie jej braku – pieczony na ciemnym piwie). Zwykle doprawiany goździkami, cynamonem, imbirem, kardamonem i rodzynkami.
W Szwecji tradycyjnie jest jedzony na Boże Narodzenie w ramach świątecznego stołu Julbord – rodzaju skandynawskiego posiłku, serwowanego w formie bufetu z wieloma różnymi ciepłymi i zimnymi potrawami na stole. Kiedy tylko zaczyna się Adwent, chleb zaraz pojawia się w szwedzkich piekarniach.
No i chleb ten stał się tematem przewodnim grudniowej piekarni Amber.
Czym się różni moja wersja od tej, na której się wzorowałem? Nie użyłem piwa, ani piwa wymieszanego z kolą. Zamiast piwa dałem kupiony kwas chlebowy, zwłaszcza dlatego, iż w składzie zauważyłem brzeczkę. Melasę zastąpiłem skrystalizowanym miodem. Dodałem też trochę mąki orkiszowej, a to dlatego, że, o zgrozo!, zabrakło mi mąki pszennej chlebowej. A z braku zakwasu pszennego dodałem jeden wyjściowy etap, w którym zakwasem żytnim zakwasiłem mąkę pszenną razową. Być może te wszystkie zmiany zaowocowały tym, że musiałem użyć więcej płynu, niż było to w przepisie oryginalnym. Na koniec - nie dałem sproszkowanej gorzkiej pomarańczy. Bo nie udało mi się jej zdobyć.
Z podanej ilości upiekłem dwa bochenki - jeden wyrastał w koszyku, drugi w kilogramowej foremce (dwa okrągłe koszykowce nie mieszczą mi się na blasze). Na zdjęciach pokazałem koszykowca, gdyż ewidentnie to on miał to parcie na szkło ;)
Co do chleba - aromatu podczas pieczenia nie da się opisać. Trzeba po prostu samemu upiec. A smak? Intrygujący...korzenny jak piernik, ale nie do końca, bo nie tak pierny i bez cynamonu. Lekko słodkawy, ale za mało słodki na ciasto. No i miękisz typowo chlebowy...

Zaczyn I
  • 50 g zakwasu żytniego razowego
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 100 g letniej wody
Do odżywionego 12 godzin wcześniej dodaj wodę i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę. Po wymieszaniu odstaw pod przykryciem na 16 - 24 godziny.


Zaczyn II
  • 100 g zaczynu I
  • 200 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 g letniej wody
W misce połącz 100 g pierwszego rozczynu z letnią wodą, następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Odstaw po przykryciem na 12 godzin.


Składniki (na 2 bochenki)
  • cały zaczyn II
  • 500 g kwasu chlebowego
  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 280 g mąki żytniej
  • 140 g mąki orkiszowej chlebowej
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g ciemnego miodu
  • 50 g cukru myscovado
  • 18 g soli
  • 10 g zmielonego kardamonu
  • 10 g zmielonego imbiru
  • 10 g zmielonych goździków
  • 100 g rodzynek

Przygotowanie chleba:
  1. W misce umieść wszystkie składniki oprócz masła i rodzynek. Kiedy wszystkie składniki połączą się, dodaj masło i wyrabiaj kilka minut. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat. Rozciągnij je, obsyp z góry rodzynkami, następnie złóż i delikatnie wrób równomiernie rodzynki w ciasto, w taki sposób, aby ich nie pozgniatać.
  2. Uformuj z ciasta kulę i przełóż do natłuszczonej miski. Przykryj folią i odstaw do wyrastania na 90 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z miski, rozciągnij i złóż, włóż z powrotem do miski i odstaw na dalsze 60 minut wyrastania.
  3. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i podziel na dwie równe części. Uformuj z nich bochenki i umieść w foremkach lub koszykach do wyrastania.Długość końcowego wyrastania zależy od temperatury - wyraźnie skraca wyrastanie chleba w zamkniętym piekarniku z włączonym światełkiem, nie mówiąc już o włożonym pojemniku z parującym wrzątkiem.
  4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 250 ºC, wstaw wyrośnięty chleb i piecz je przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200 ºC i piecz chleb przez dodatkowe 30 minut. Ostatnie kilka minut piecz na dolnej grzałce, aby spód chleba się podpiekł.
  5. Wyjmij chleb z piekarnika i ostudź na metalowej kratce.

Zdjęcie - Vörtbröd - szwedzki chleb świąteczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Dopiero co upieczony koszykowiec Zdjęcie - Vörtbröd - szwedzki chleb świąteczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami En face Zdjęcie - Vörtbröd - szwedzki chleb świąteczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chlebowo-artystyczny nieład Zdjęcie - Vörtbröd - szwedzki chleb świąteczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Gotowe do spożycia
inspirowała blog Co do jedzenia.

Przepisy z tych kategorii

Szwedzki świąteczny chleb korzenny na piwie - Vörtbröd. Grudniowa piekarnia
1

Szwedzki świąteczny chleb korz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Czekoladowa krówka z wiśniami
1

Czekoladowa krówka z wiśniami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Dżem śliwkowy
1

Dżem śliwkowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Śliwki pod kruszonką z płatków owsianych
1

Śliwki pod kruszonką z płatków…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Orkiszowe naleśniki ze smażonymi brzoskwiniami
1

Orkiszowe naleśniki ze smażony…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Muffiny z kremem czekoladowym i śliwkami
2

Muffiny z kremem czekoladowym…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Chlebek bananowy z owocami leśnymi
1

Chlebek bananowy z owocami leś…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Placki z dyni
1

Placki z dyni

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Magdalenki
1

Magdalenki

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto z morelami

Ciasto z morelami

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ziołowe bułeczki z przedziałkiem
1

Ziołowe bułeczki z przedziałki…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Cynamonowe ślimaki ze śliwkami
2

Cynamonowe ślimaki ze śliwkami

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu