Udziec barani w sosie śmietanowym z wolnowaru
Przepyszne, rozpływające się w ustach mięso. Dawno nie jedliśmy tak dobrej baraniny. Najlepiej wstawić mięso do wolnowaru na noc, rano wyjąć i ostudzić - łatwiej będzie się kroić w plastry. Z sosu, po przetarciu lepiej usunąć tłuszcz. Jeżeli nie macie specjalnego separatora do tłuszczu, sos trzeba odstawić na jakiś czas w chłodne miejsce i dopiero po usunięciu warstwy tłuszczu, wykończyć.
składniki
ok 1700 g baraniego udźca, bez kości
8 - 10 ząbków czosnku
2 gałązki świeżego rozmarynu igiełki oberwane - lub łyżeczka suszonego
1 łyżeczka grubej soli
2 - 3 łyżki oliwy
do duszenia:
2 cebule
2 szklanki bulionu
główka czosnku
oliwa do smażenia
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżki mąki - opcjonalnie
2 łyżki masła
przygotowanie
Udziec umyć i osuszyć. Czosnek utrzeć na miazgę z solą - najlepiej w moździerzu. Mięso posmarować ze wszystkich stron pastą czosnkową, wnętrze (od strony wyciętej kości) posypać igiełkami rozmarynu, zrolować i zawiązać sznurkiem aby nie rozpadło się w trakcie pieczenia. Ułożyć w naczyniu. Polać oliwą, przykryć naczynie folią, wstawić na parę godzin do lodówki. Mięso wyjąć, doprowadzić do temperatury pokojowej. Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć baraninę ze wszystkich stron. Pokrojoną w ćwiartki cebulę włożyć do misy wolnowaru. Na cebuli ułożyć mięso. Dodać czosnek przekrojony w poprzek na pół. Na patelnię na której smażyliśmy mięso wlać bulion, zagotować, zeskrobać wszystkie smaki. Zalać bulionem baraninę w wolnowarze. Przykryć i gotować w ustawieniu low ok 10 godzin.
Gotowe mięso ostrożnie wyjąć, przykryć folią, Sos lekko przetrzeć przez sito, pozbawić tłuszczu. Przelać na patelnię, trochę odparować. Zabielić śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Jeżeli sos jest zbyt rzadki można zagęścić go mąką ( 2 łyżki mąki rozgnieść dokładnie z masłem, dodać do sosu, zagotować cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje). Mięso pokroić w plastry, włożyć do przygotowanego sosu i podgrzać. Podawać z tłuczonymi ziemniakami. Smacznego!
składniki
ok 1700 g baraniego udźca, bez kości
8 - 10 ząbków czosnku
2 gałązki świeżego rozmarynu igiełki oberwane - lub łyżeczka suszonego
1 łyżeczka grubej soli
2 - 3 łyżki oliwy
do duszenia:
2 cebule
2 szklanki bulionu
główka czosnku
oliwa do smażenia
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżki mąki - opcjonalnie
2 łyżki masła
przygotowanie
Udziec umyć i osuszyć. Czosnek utrzeć na miazgę z solą - najlepiej w moździerzu. Mięso posmarować ze wszystkich stron pastą czosnkową, wnętrze (od strony wyciętej kości) posypać igiełkami rozmarynu, zrolować i zawiązać sznurkiem aby nie rozpadło się w trakcie pieczenia. Ułożyć w naczyniu. Polać oliwą, przykryć naczynie folią, wstawić na parę godzin do lodówki. Mięso wyjąć, doprowadzić do temperatury pokojowej. Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć baraninę ze wszystkich stron. Pokrojoną w ćwiartki cebulę włożyć do misy wolnowaru. Na cebuli ułożyć mięso. Dodać czosnek przekrojony w poprzek na pół. Na patelnię na której smażyliśmy mięso wlać bulion, zagotować, zeskrobać wszystkie smaki. Zalać bulionem baraninę w wolnowarze. Przykryć i gotować w ustawieniu low ok 10 godzin.
Gotowe mięso ostrożnie wyjąć, przykryć folią, Sos lekko przetrzeć przez sito, pozbawić tłuszczu. Przelać na patelnię, trochę odparować. Zabielić śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Jeżeli sos jest zbyt rzadki można zagęścić go mąką ( 2 łyżki mąki rozgnieść dokładnie z masłem, dodać do sosu, zagotować cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje). Mięso pokroić w plastry, włożyć do przygotowanego sosu i podgrzać. Podawać z tłuczonymi ziemniakami. Smacznego!