Truskawkowa królowa

Truskawkowa królowa

Zdjęcie - Truskawkowa królowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Truskawkowa królowa to spektakularne warstwowe ciasto, które z pewnością posmakuje każdemu. Składa się z delikatnego biszkoptu, kremu z białą czekoladą, warstwy soczystych truskawek w galaretce i chrupiącej bezowej góry. Wszystko razem smakuje jak z najlepszej cukierni, a nawet jeszcze lepiej bo po domowemu

 

 

Składniki na ciasto Truskawkowa królowa:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Warstwa kokosowa:

  • 100 g białej czekolady
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • ¼ szklanki mleka

Warstwa galaretki z owocami

  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 400 ml wrzątku
  • Ok 500 g truskawek

Beza kokosowa:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • Szczypta soli

 

Jak przygotowac ciasto Truskawkowa królowa?

1. Biszkopt:

  • Ubij całe jajka z cukrem na puszystą, niemal białą masę (ok. 8 minut).
  • Delikatnie wmieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Przelej do formy (ok. 23x23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 30 minut w 170°C. Ostudź.

2. Warstwa kokosowa:

  • Żelatynę zalej zimnym mlekiem, odstaw do napęcznienia, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej
  • Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej
  • Wylej masę na ostudzony biszkopt, wstaw do lodówki na około 1 godzinę.Ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno, dodaj przestudzoną rozpuszczoną białą czekoladę i żelatynę, wymieszaj

3. Galaretka z owocami:

  • Rozpuść galaretki w 400 ml wrzątku. Gdy lekko przestygnie dodaj owoce.
  • Tężejącą galaretkę wraz z owocami wylej krem. Wstaw do lodówki.

4. Beza kokosowa:

  • Ubij białka ze szczyptą soli na sztywno, dodawaj stopniowo cukier, aż masa będzie błyszcząca.
  • Delikatnie wmieszaj wiórki kokosowe.
  • Piecz na papierze w formie (takiej jak biszkopt) przez 60 minut w 120°C.
  • Bezę dodaj jako ostatnią warstwę po całkowitym stężeniu galaretki.

✨ Wskazówki:

  • Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej.
  • Bezę można dodać tuż przed podaniem, żeby zachować chrupkość jednak wtedy ciasto będzie mniej stabilne

Zdjęcie - Truskawkowa królowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Truskawkowa królowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Truskawkowa królowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów