Truskawkowa chatka

Truskawkowa Chatkato efektowny, a zarazem prosty do przygotowania deser bez pieczenia, który zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Składa się z warstw herbatników, lekkiego musu truskawkowego oraz kremowej masy serowej. Delikatna słodycz truskawek doskonale komponuje się z aksamitnym serkiem i kruchymi ciasteczkami, tworząc harmonijną, letnią kompozycję smaków.
Deser ułożony w formie charakterystycznej „chatki” której konstrukcję stanowią herbatniki wypełnione warstwami musu i masy serowej. Po schłodzeniu całość zyskuje idealną konsystencję, a po przekrojeniu ukazuje piękny, apetyczny przekrój.
To idealna propozycja na letnie przyjęcia, rodzinne spotkania lub po prostu jako słodka nagroda w ciepły dzień.
Składniki na truskawkową chatkę:
Masa serowa
- 700 g dobrej jakości twarogu
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru z wanilią
- 2 łyżki kakao
- 36 herbatników (użyłam pełnoziarnistych)
Mus truskawkowy
- 400 g świeżych truskawek
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (10 g)
- 3 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Jak przygotwać truskawkową chatkę?
Mus truskawkowy:
- Żelatynę zalej zimną wodą, odstaw do napęcznienia, a po ok 5 minutach rozpuść w kąpieli wodnej
- Umyte i pozbawione szypułek truskawki zblenduj z cukrem
- Dodaj sok z cytryny oraz rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj i odstaw do lekkiego stężenia
Masa serowa:
- Zacznij od zmielenia sera (możesz użyć takiego z wiaderka ale musi być naprawdę gęsty jak np ten z Wielunia)
- Miękkie masło ucieraj przez ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera
- Stopniowo dodaj cukier oraz wanilię
- Gdy cukier połączy się z masłem partiami dodawaj twaróg i miksuj aż uzyskasz jednolitą masę
Złożenie ciasta
- Rozłóż folię aluminiową, papier do pieczenia lub folię spożywczą i ułóż na niej herbatniki w trzech rzędach po 6 sztuk.
- Na herbatniki wyłóż tężejący mus truskawkowy i wyrównaj
- Na musie ułóż kolejną warstwę herbatników
- Na herbatnikach rozsmaruj masę serową
- Po środku masy ułóż truskawki
- Z pomocą folii aluminiowej złóż ciasto w trójkąt, delikatnie dociskając
- Włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego