Truskawkowa chatka

Truskawkowa chatka

Zdjęcie - Truskawkowa chatka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Truskawkowa Chatkato efektowny, a zarazem prosty do przygotowania deser bez pieczenia, który zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Składa się z warstw herbatników, lekkiego musu truskawkowego oraz kremowej masy serowej. Delikatna słodycz truskawek doskonale komponuje się z aksamitnym serkiem i kruchymi ciasteczkami, tworząc harmonijną, letnią kompozycję smaków.

 

Deser ułożony w formie charakterystycznej „chatki” której konstrukcję stanowią herbatniki wypełnione warstwami musu i masy serowej. Po schłodzeniu całość zyskuje idealną konsystencję, a po przekrojeniu ukazuje piękny, apetyczny przekrój.

To idealna propozycja na letnie przyjęcia, rodzinne spotkania lub po prostu jako słodka nagroda w ciepły dzień.

Składniki na truskawkową chatkę:

Masa serowa

  • 700 g dobrej jakości twarogu
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru z wanilią
  • 2 łyżki kakao
  • 36 herbatników (użyłam pełnoziarnistych)

Mus truskawkowy

  • 400 g świeżych truskawek
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (10 g)
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Jak przygotwać truskawkową chatkę?

Mus truskawkowy:

  • Żelatynę zalej zimną wodą, odstaw do napęcznienia, a po ok 5 minutach rozpuść w kąpieli wodnej
  • Umyte i pozbawione szypułek truskawki zblenduj z cukrem
  • Dodaj sok z cytryny oraz rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj i odstaw do lekkiego stężenia

Masa serowa:

  • Zacznij od zmielenia sera (możesz użyć takiego z wiaderka ale musi być naprawdę gęsty jak np ten z Wielunia)
  • Miękkie masło ucieraj przez ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera
  • Stopniowo dodaj cukier oraz wanilię
  • Gdy cukier połączy się z masłem partiami dodawaj twaróg i miksuj aż uzyskasz jednolitą masę

Złożenie ciasta

  • Rozłóż folię aluminiową, papier do pieczenia lub folię spożywczą i ułóż na niej herbatniki w trzech rzędach po 6 sztuk.
  • Na herbatniki wyłóż tężejący mus truskawkowy i wyrównaj
  • Na musie ułóż kolejną warstwę herbatników
  • Na herbatnikach rozsmaruj masę serową
  • Po środku masy ułóż truskawki
  • Z pomocą folii aluminiowej złóż ciasto w trójkąt, delikatnie dociskając
  • Włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego

 

Zdjęcie - Truskawkowa chatka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Truskawkowa chatka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Truskawkowa chatka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Truskawkowa chatka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Truskawkowa chatka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





Kategorie przepisów