Tradycyjny i pożywny krupnik

Tradycyjny i pożywny krupnik
Zdjęcie - Tradycyjny i pożywny krupnik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krupnik jest to zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym zasypana kaszą jęczmienną z ziemniakami lub ryżem. Jest jedną z bardzo pożywnych i sytych zup, która często gości na polskich stołach. Dzięki zawartości kaszy i mięsa na długo pozostawia uczucie sytości. W przeszłości cieszyła się dużą popularnością wśród ubogich mieszkań ów Białorusi i innych państw słowiańskich. Częstym dodatkiem do tej zupy są grzyby suszone lub kawałki mięsa. Najważniejsze, aby krupnik był gęsty i aromatyczny.


Danie: Zupa
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Porcje: 4 porcje
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.

30

min.Kalorie: 210 kcal

Krupnik jest to zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym zasypana kaszą jęczmienną z ziemniakami lub ryżem. Jest jedną z pożywnych i zup.

Składniki:
  • 2 duże udka z kurczaka lub udko i 4 skrzydełka

  • 6 łyżek kaszy jęczmiennej

  • 5 ziemniaków

  • 1 średnia marchew

  • 1 mniejsza pietruszka

  • 1 mała cebula lub kawałek pora

  • 2 L wody

  • 3 łyżki śmietany 30%

  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Sposób przygotowania:
  • W pierwszej kolejności należy zrobić wywar. Do garnka włożyć mięso na którym chcemy przygotować krupnik, zalać 2l wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, cebulę lub kawałek pora i zagotować całość. Następnie, gdy wywar się zagotuje, zmniejszyć ogień o gotować pod przykryciem przez ok. 1 godziny.
  • Kolejnym krokiem jest przygotowanie warzyw. Ziemniaki należy obrać i pokroić w większą kostkę, natomiast marchew i pietruszkę w drobniejszą kostkę.
  • Warzywa umieścić w garnku z bulionem i od razu dodać 6 łyżek kaszy jęczmiennej oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Zawartość garnka należy wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć moc palnika na mniejszy i gotować pod przykryciem przez 30 min.
  • Na koniec gotowania można dodać dwie łyżki świeżo siekanego koperku. Zupę należy zamieszać i gotować jeszcze przez 5 min.
  • Gdy zupa będzie gotowa należy ją wyłączyć i można dodać trochę śmietany. Można podawać ją z chlebem lub z obranym wcześniej już ugotowanym mięsem.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Like us on Facebook

Kategorie przepisów