Tradycyjne śledzie w oleju lnianym
Składniki:
- 150 ml oleju Kujawskiego BIO lnianego tłoczonego na zimno
- 500 g filetów śledziowych matias
- 150 g cebuli
- 2 łyżki octu winnego
- 2-3 liście laurowe
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 4-5 ziaren pieprzu
- 2-3 ziarna kardamonu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę pokrój w półtalarki lub piórka. Dopraw octem, solą i pieprzem, po czym odstaw na 15 minut.
Krok 2
Filety śledziowe, uprzednio wymoczone w zimnej wodzie, pokrój na niewielkie kawałki.
Krok 3
W słoiczku ułóż na przemian cebulę i śledzie. Dodaj przyprawy. Całość zalej olejem Kujawskim BIO lnianym tłoczonym na zimno. Wstaw do lodówki. Najlepiej smakują po 2-3 dniach po przygotowaniu.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Okazja: święta/przystawka
Poziom trudności: łatwe