Tort pistacjowo malinowy

Tort pistacjowo malinowy

Zdjęcie - Tort pistacjowo malinowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Moda na pistacje, którą ostatnio obserwuję dookoła zawitała i do naszego domu, a jej następstwem jest ten o oto, prosty skromny torcik na który składa się pistacjowy biszkopt, żelka malinowa i krem malinowy. Wyszło lekko, pysznie i nie za słodko, czyli tak jak lubimy najbardziej.

 

Ktoś mi ostatnio pod jednym z przepisów zarzucił, że moje torty to nic specjalnego - ot biszkopt i krem. Z pewnością jest w tym dużo racji, ale trudno robić wydumane torty z kilkoma wypasionymi warstwami chrupek, żelek i nie wiem czego tam jeszcze jeśli są one adresowane do dzieci, które najczęściej takich wynalazków nawet nie chcą spróbować. Próbowałam już kilkukrotnie i wiem doskonale, że jeśli odbiorcą tortu są najmłodsi i chcemy by spróbowali czego więcej niż dekoracje warto postawić na prostotę i ja konsekwentnie się tego trzymam dlatego dziś zapraszam na kolejny prosty torcik.

Składniki i przygotowanie tortu pistacjowo malinowego:

Biszkopt pistacjowy (na tortownicę średnicy 22 cm):

  • 6 jajek
  • 1 szklanki cukru
  • 5 łyżek wrzącej wody
  • 100 g pistacji
  • 5 łyżek rozpuszczonego masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Pistacje jeśli są w łupinkach obieramy wrzucamy do blendera, dodajemy roztopione masło i blendujemy na papkę.

Całe jajka ubijamy z cukrem do uzyskania jasnej puszystej piany (minimum 10 minut na najwyższych obrotach miksera). Do ubitych jajek wlewamy gorącą wodę i miksujemy do połączenia. Następnie, nie przerywając miksowania, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy pastę z pistacji i miksujemy do połączenia. Ostrożnie wsypujemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Najlepiej zrobić to na 3-4 razy (wsypać część mąki, dokładnie ale ostrożnie wymieszać i dodać kolejną porcję mąki).

Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 22 cm), wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i pieczemy ok 45 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy.

Żelka malinowa:

  • ok 800 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej rozpuszczone w 1/4 szklanki wody

Do garnka wkładamy maliny mieszamy z cukrem i podgrzewamy aż cukier się rozpuści i zagotowujemy. Dodajemy sok z cytryny i rozpuszczoną skrobię zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i przecieramy przez sitko (nie jest to konieczne, jeśli pestki malin Wam nie przeszkadzają).
Żelatynę zalewamy zimną wodą (wody dajemy tyle, by przykryła żelatynę) i odstawiamy do napęcznienia na ok 10 minut. Po tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z malinami

Krem śmietankowo malinowy:

  • ok 5-6 łyżek żelki malinowej
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki mleka

Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Schłodzoną śmietankę razem z mascarpone i cukrem pudrem ubijamy na krem Dodajemy ostudzoną żelkę malinową (ja dodałam ok 5 łyżek by zmienić smak kremu i uzyskać delikatny różowy kolor) i mieszamy. Na koniec powoli wlewamy żelatynę i miksujemy do połączenia.

Ostudzony biszkopt pistacjowy przekrawamy na 3 równe części, możemy je nasączyć np wodą z cukrem i sokiem z cytryny.

Na pierwszym blacie biszkoptu rozsmarowujemy połowę żelki malinowej, odstawiamy na chwilę do lodówki by stężała. Na żelkę rozprowadzamy równą warstwę kremu malinowego, przykrywamy drugą częścią biszkoptu na który ponownie wykładamy żelkę i krem. Złożony tort chłodzimy w lodówce, a następnie dekorujemy wedle uznania

Wskazówki:

  • mój biszkopt miał wysokość ok 6,5 cm, pięknie wyrósł jednak jak widzicie na zdjęciach przekroiłam go trochę nie równo - taki wypadek przy pracy
  • biszkopt jest dość wilgotny ale możecie go dodatkowo nasączyć wodą z sokiem malinowym, czy wodą z cytryną
  • kremu z podanej proporcji wystarczyło na spokojne przełożenie i udekorowanie tortu o średnicy 22 cm

Jeśli macie jakieś pytania piszcie w komentarzach.

Zdjęcie - Tort pistacjowo malinowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort pistacjowo malinowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tort pistacjowo malinowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów