Tort malinowy z pistacjowa chrupką lekki, elegancki i pełen smaku
            
 Tort malinowy z chrupką pistacjową – lekki, elegancki i pełen smaku
Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowy tort, który zachwyci gości nie tylko wyglądem, ale i smakiem – dobrze trafiłaś! Dziś mam dla Ciebie tort malinowy z kremem mascarpone, frużeliną malinową i modną chrupką pistacjową. To lżejsza, mniej słodka alternatywa dla robionego ostatnio przeze mnie tortu Kinder Bueno, a jednocześnie elegancki deser, który świetnie sprawdzi się na każdą okazję – urodziny, rocznicę czy rodzinne spotkanie.
Największym atutem tego tortu jest połączenie aksamitnego kremu malinowego z orzeźwiającą frużeliną i chrupiącą warstwą pistacjową. Dzięki użyciu prażynki francuskiej chrupka zachowuje swoją strukturę, tort pięknie się kroi i długo pozostaje świeży.
Składniki na tort malinowy z pistacjową chrupką:
o średnicy 24 cm i wysokości ok 12cm
Biszkopt
- 6 jaj
 - 1 szklanka cukru
 - 1i 1/4 szklanki mąki pszennej
 - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Chrupka pistacjowa:
- 90 g pistacji
 - 105 g białej czekolady
 - 3 łyżki oleju
 - 75 g prażynki francuskiej (przepis macie tutaj)
 - opcjonalnie łyżka pasty pistacjowej dla podkręcenia smaku (polecam tą*)
 
Krem malinowy:
- 450 go malin
 - 4 cztery łyżeczki żelatyny
 - 650 ml śmietany 30
 - 500 gram serka mascarpone
 - 2 łyżki cukru pudru
 - 2 łyżki cukru
 
Frużelina malinowa:
- 250 g malin (świeżych lub mrożonych)
 - 1 łyżka cukru
 - płaska łyżka mąki ziemniaczanej
 - dwie łyżeczki żelatyny
 
Jak zrobić tort malinowy z pistacjową chrupką?
Biszkopt:
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy.
 - Gdy piana będzie dość gęsta stopniowo, cały czas ubijając wsypujemy cukier i dalej ubijamy do uzyskania sztywnej, lśniącej piany.
 - Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku i dalej miksujemy.
 - Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia wymieszane ze sobą i teraz już tylko delikatnie mieszamy całość do połączenia.
 - Przekładamy do tortownicy lub rantu (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
 - Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C
 
Chrupka pistacjowa:
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy będzie płynna mieszamy ją z olejem.
 - Dodajemy drobno posiekane pistacje oraz prażynkę.
 - Wymieszane składniki wykładamy na talerz lub inne naczynie o średnicy mniejszej od naszego tortu. Pozostawiamy do zastygnięcia. Prażynkę można także wyłożyć bezpośrednio na krem.
 
Krem malinowy:
- Żelatynę zalewamy zimną wodą (wody dajemy tyle, by przykryła żelatynę) i odstawiamy do napęcznienia.
 - Do garnka wkładamy maliny mieszamy z cukrem i podgrzewamy aż cukier się rozpuści.
 - Wlewamy do gorących malin żelatynę i mieszamy aż się rozpuści.
 - Odstawiamy do ostudzenia
 - Zimną śmietankę oraz połowę serka mascarpone i cukier puder ubijamy do uzyskania gęstego kremu.
 - Pozostały serek mieszamy z malinami, a następnie całość stopniowo dodajemy do ubitej śmietany i miksujemy aż się wszystko połączy.
 
Frużelina malinowa:
- Do garnka wkładamy maliny mieszamy z cukrem i podgrzewamy aż cukier się rozpuści.
 - Gorące maliny przecieramy przez sito by pozbawić je pestek (chyba, że lubicie jak zgrzytają w zębach wtedy możecie darować sobie tą zabawę).
 - Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i zagotowujemy.
 - Żelatynę zalewamy zimną wodą (wody dajemy tyle, by przykryła żelatynę) i odstawiamy do napęcznienia.
 - Wlewamy do gorących malin i mieszamy aż się rozpuści.
 - Gotową frużelinę pozostawiamy do lekkiego stężenia.
 
Złożenie tortu:
- Biszkopt kroimy na 3 równie części
 - Pierwszą część biszkoptu nasączamy (ja użyłam do tego celu wody wymieszanej z sokiem malinowym)
 - Wykładamy cienką warstwę kremu, na kremie kładziemy chrupkę pistacjową i przykrywamy ją kremem.
 - Na krem kładziemy kolejny krążek biszkoptu, a na niego wykładamy frużelinę malinową. Na frużelinę wykładamy warstwę kremu, przykrywamy kolejną częścią biszkoptu, którą także nasączamy.
 - Dekorujemy wg uznania - u mnie tym razem była to resztka kremu, beziki, posiekane pistacje i świeże maliny - prosto i elegancko
 
Dlaczego warto zrobić ten tort malinowy?
- jest lekki i mniej słodki niż klasyczne torty,
 - łączy modny smak pistacji z orzeźwiającą maliną,
 - wygląda elegancko, a jego wykonanie wcale nie jest trudne,
 - sprawdzi się na każdą ważną okazję.
 
Spróbuj tego przepisu, a gwarantuję, że tort malinowy z chrupką pistacjową stanie się hitem Twoich przyjęć.


