Tort malinowy z pistacjowa chrupką lekki, elegancki i pełen smaku

Tort malinowy z pistacjowa chrupką  lekki, elegancki i pełen smaku

Zdjęcie - Tort malinowy z pistacjowa chrupką  lekki, elegancki i pełen smaku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tort malinowy z chrupką pistacjową – lekki, elegancki i pełen smaku

Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowy tort, który zachwyci gości nie tylko wyglądem, ale i smakiem – dobrze trafiłaś! Dziś mam dla Ciebie tort malinowy z kremem mascarpone, frużeliną malinową i modną chrupką pistacjową. To lżejsza, mniej słodka alternatywa dla robionego ostatnio przeze mnie tortu Kinder Bueno, a jednocześnie elegancki deser, który świetnie sprawdzi się na każdą okazję – urodziny, rocznicę czy rodzinne spotkanie.

Największym atutem tego tortu jest połączenie aksamitnego kremu malinowego z orzeźwiającą frużeliną i chrupiącą warstwą pistacjową. Dzięki użyciu prażynki francuskiej chrupka zachowuje swoją strukturę, tort pięknie się kroi i długo pozostaje świeży.

Składniki na tort malinowy z pistacjową chrupką:

o średnicy 24 cm i wysokości ok 12cm

Biszkopt

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Chrupka pistacjowa:

  • 90 g pistacji
  • 105 g białej czekolady
  • 3 łyżki oleju
  • 75 g prażynki francuskiej (przepis macie tutaj)
  • opcjonalnie łyżka pasty pistacjowej dla podkręcenia smaku (polecam tą*)

Krem malinowy:

  • 450 go malin
  • 4 cztery łyżeczki żelatyny
  • 650 ml śmietany 30
  • 500 gram serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru

Frużelina malinowa:

  • 250 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka cukru
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • dwie łyżeczki żelatyny

 

Jak zrobić tort malinowy z pistacjową chrupką?

Biszkopt:

  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy.
  • Gdy piana będzie dość gęsta stopniowo, cały czas ubijając wsypujemy cukier i dalej ubijamy do uzyskania sztywnej, lśniącej piany.
  • Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku i dalej miksujemy.
  • Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia wymieszane ze sobą i teraz już tylko delikatnie mieszamy całość do połączenia.
  • Przekładamy do tortownicy lub rantu (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C

Chrupka pistacjowa:

  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy będzie płynna mieszamy ją z olejem.
  • Dodajemy drobno posiekane pistacje oraz prażynkę.
  • Wymieszane składniki wykładamy na talerz lub inne naczynie o średnicy mniejszej od naszego tortu. Pozostawiamy do zastygnięcia. Prażynkę można także wyłożyć bezpośrednio na krem.

Krem malinowy:

  • Żelatynę zalewamy zimną wodą (wody dajemy tyle, by przykryła żelatynę) i odstawiamy do napęcznienia.
  • Do garnka wkładamy maliny mieszamy z cukrem i podgrzewamy aż cukier się rozpuści.
  • Wlewamy do gorących malin żelatynę i mieszamy aż się rozpuści.
  • Odstawiamy do ostudzenia
  • Zimną śmietankę oraz połowę serka mascarpone i cukier puder ubijamy do uzyskania gęstego kremu.
  • Pozostały serek mieszamy z malinami, a następnie całość stopniowo dodajemy do ubitej śmietany i miksujemy aż się wszystko połączy.

Frużelina malinowa:

  • Do garnka wkładamy maliny mieszamy z cukrem i podgrzewamy aż cukier się rozpuści.
  • Gorące maliny przecieramy przez sito by pozbawić je pestek (chyba, że lubicie jak zgrzytają w zębach wtedy możecie darować sobie tą zabawę).
  • Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i zagotowujemy.
  • Żelatynę zalewamy zimną wodą (wody dajemy tyle, by przykryła żelatynę) i odstawiamy do napęcznienia.
  • Wlewamy do gorących malin i mieszamy aż się rozpuści.
  • Gotową frużelinę pozostawiamy do lekkiego stężenia.

Złożenie tortu:

  1. Biszkopt kroimy na 3 równie części
  2. Pierwszą część biszkoptu nasączamy (ja użyłam do tego celu wody wymieszanej z sokiem malinowym)
  3. Wykładamy cienką warstwę kremu, na kremie kładziemy chrupkę pistacjową i przykrywamy ją kremem.
  4. Na krem kładziemy kolejny krążek biszkoptu, a na niego wykładamy frużelinę malinową. Na frużelinę wykładamy warstwę kremu, przykrywamy kolejną częścią biszkoptu, którą także nasączamy.
  5. Dekorujemy wg uznania - u mnie tym razem była to resztka kremu, beziki, posiekane pistacje i świeże maliny - prosto i elegancko

 

Dlaczego warto zrobić ten tort malinowy?

  • jest lekki i mniej słodki niż klasyczne torty,
  • łączy modny smak pistacji z orzeźwiającą maliną,
  • wygląda elegancko, a jego wykonanie wcale nie jest trudne,
  • sprawdzi się na każdą ważną okazję.

Spróbuj tego przepisu, a gwarantuję, że tort malinowy z chrupką pistacjową stanie się hitem Twoich przyjęć.

Zdjęcie - Tort malinowy z pistacjowa chrupką  lekki, elegancki i pełen smaku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tort malinowy z pistacjowa chrupką  lekki, elegancki i pełen smaku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort malinowy z pistacjowa chrupką  lekki, elegancki i pełen smaku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów