Tarta ze śliwkami i budyniem

Tarta ze śliwkami i budyniem

Zdjęcie - Tarta ze śliwkami i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Niepozorna krucha tarta ze śliwkami skrywa w sobie bogactwo smaku, mimo że to tylko kruche ciasto, budyń i dojrzałe śliwki, to zachwyca podniebienie. Nie wiem jak Wy ale ja coraz częściej rozsmakowuję się z wielką przyjemnością w takich prostych deserach, bez zbędnych udziwnień, które można przygotować w kilka chwil, a potem delektować się nimi przy filiżance pysznej kawy. Śliwek obrodziły i znajdziecie je na każdym straganie, dlatego kupcie kilogram i bierzcie się za pieczenie.

Składniki :

  • 250g mąki,
  • 1 jajko,
  • 150g masła,
  • 3/4 szkl cukru pudru

Masa budyniowa:

  • 2 budynie o smaku waniliowym,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 700 ml mleka
  • ok 1/2 kg śliwek


Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, cukier i zimne posiekane masło. Szybko zagniatamy na a gładkie ciasto. Owijamy je folią i schować do lodówki na 2 godziny.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tarte wysmarowanej masłem. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach 15 minut.

W międzyczasie gotujemy budyń . 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Do 200 ml mleka dodajemy 2 opakowania budyniu i dokładnie mieszamy. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż do zgęstnienia. Gotowy budyń wylewamy na podpieczone ciasto, a na wierzchu układamy równą warstwę ze śliwek, wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok 20 minut.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


Zdjęcie - Tarta ze śliwkami i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów