Tarta z budyniem, bezą i porzeczkami

Przepyszna i lekka tarta z budyniem, bezą i porzeczkami. Połączenie kilku warstw, które smakują obłędnie.

Kruche ciasto to baza pod tartę, która jest cieniutka i chrupiącą. Warto przed pieczeniem posmarować formę masłem i obsypać bułką tartą, aby później łatwiej nam było jak pokroić.

Budyń wzbogaciłam dodatkowo żółtkiem, dzięki temu miał nieco bardziej kremową i delikatniejszą konsystencję.

Beza jest bardzo słodka i piankowa w środku, natomiast na zewnątrz chrupiącą i krucha.

Całość ożywiają porzeczki, które są kwaśne i stanowią super smaczny kontrast dla deseru.

Tarta z budyniem, bezą i porzeczkami to przyznaję jeden w moich ulubionych letnich deserów. Połączenie mocno słodkiego smaku i kwaśnego jest genialne.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z porzeczkami.

Zdjęcie - Tarta z budyniem, bezą i porzeczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

TARTA Z BUDYNIEM, BEZĄ I PORZECZKAMI

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 200 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła, zimnego
  • 2 żółtka, zimne
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BUDYŃ:

  • 500 ml mleka
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 3 białka, temp. pokojowa
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • ok. 250-300 g czerwonych porzeczek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Formę na tartę o średnicy 24 cm smarujemy lekko masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem, dodajemy sól i kawałki zimnego masła. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej. Zdejmujemy folię i wkładamy w formie, przyciskając do dna i boków. Nakłuwamy całe ciasto widelcem, przykrywamy folią i ponownie wkładamy ciasto na 30 min. do lodówki.
Po tym czasie pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min do lekkiego zarumienienia.
400 ml mleka podgrzewamy razem z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz żółtko. Cały czas mieszając wlewamy mieszaninę do gorącego mleka i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń.
Białka miksujemy razem z solą na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta i lśniącą masa. Na koniec dodajemy przesianą mąką ziemniaczaną i miksujemy do połączenia.
Porzeczki oprószamy mąką. Budyń wykładamy na podpieczony spód, obsypujemy porzeczkami i wykładamy bezę. Pieczemy w temp. 160 C przez 20 min, następnie zmniejszamy do 120 C i podpiekamy jeszcze przez 40 min. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.

Zdjęcie - Tarta z budyniem, bezą i porzeczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z budyniem, bezą i porzeczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z budyniem, bezą i porzeczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Smoothie bananowe z kakao i cynamonem

Smoothie bananowe z kakao i cy…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pizza z dyni z pieczoną papryką, fetą i rukolą

Pizza z dyni z pieczoną papryk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kakaowe ciasto z budyniową pianką i jabłkami

Kakaowe ciasto z budyniową pia…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Podwójnie jabłkowe ciasto na lato

Podwójnie jabłkowe ciasto na l…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Wegański deser kokosowy z malinami

Wegański deser kokosowy z mali…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem

Szybkie ciasto jogurtowe z rab…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim