Tarta migdałowa z gruszkami
Gruszki, to wdzięczne owoce, których można użyć w każdym ciescie, pysznie smakują i pięknie się komponują.
Tarta migdałowa z gruszkami, to prawdziwe niebo w "gębie". Doskonały smak kruchego ciasta z kremem migdałowym i niesamowitymi gruszkami okraszonymi słodkim sosem karmelowym.
Ciasto, które Was na pewno zachwyci.
Polecam przepis Tarta migdałowa z gruszkami.
Składniki na tartę migdałową z gruszkami:
Składniki na ciasto:
220 g mąki tortowej
100 g zimnego masła
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki zimnej wody
Składniki na krem migdałowy:
1 szklanka zmielonych migdałów bez skórki
1/2 szklanki cukru
35 g masła
1 jajko
1 białko
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
oraz:
2-3 gruszki
3 łyżki migdałów w słupkach
cukier puder do posypania
2 łyżki cukru cynamonowego
2 łyżki syropu karmelowego
Jak wykonać tartę migdałową z gruszkami?
Mąkę z solą, proszkiem rozetrzeć z kawałkami zimnego masła.
Dodać pozostałe składniki i zagniesć ciasto, uformować placek.
Zawinąć w folię i schłodzić na 30 minut.
Wyłożyć dno tarty /24 cm/, nakłuć widelcem i podpiec w 200'C przez 15 minut.
Składniki na krem migdałowy zmiksować na jednolitą masę.
Wyłożyć na podpieczony spód tarty i wyrównać powierzchnię.
Gruszki obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić wzdłuż na cienkie plastry.
Ułożyć na kremie migdałowym, posypać w około przy krawędzi kawałkami migdałów oraz cukrem cynamonowym.
Piec w 180'C przez 35 minut.
Tarta migdałowa z gruszkami jest jeszcze lepsza z syropem karmelowym.
Smacznego !