Tarta migdałowa z gruszkami

Tarta migdałowa z gruszkami

Zdjęcie - Tarta migdałowa z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gruszki, to wdzięczne owoce, których można użyć w każdym ciescie, pysznie smakują i pięknie się komponują.

Tarta migdałowa z gruszkami, to prawdziwe niebo w "gębie". Doskonały smak kruchego ciasta z kremem migdałowym i niesamowitymi gruszkami okraszonymi słodkim sosem karmelowym.

Ciasto, które Was na pewno zachwyci.

Polecam przepis Tarta migdałowa z gruszkami.

 

Składniki na tartę migdałową z gruszkami:

Składniki na ciasto:

220 g mąki tortowej

100 g zimnego masła

3 łyżki cukru pudru

1 jajko

1 żółtko

1 łyżeczka cukru waniliowego

szczypta soli

1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki zimnej wody

Składniki na krem migdałowy:

1 szklanka zmielonych migdałów bez skórki

1/2 szklanki cukru

35 g masła

1 jajko

1 białko

1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

oraz:

2-3 gruszki

3 łyżki migdałów w słupkach

cukier puder do posypania

2 łyżki cukru cynamonowego

2 łyżki syropu karmelowego

Zdjęcie - Tarta migdałowa z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak wykonać tartę migdałową z gruszkami?

Mąkę z solą, proszkiem rozetrzeć z kawałkami zimnego masła.

Dodać pozostałe składniki i zagniesć ciasto, uformować placek.

Zawinąć w folię i schłodzić na 30 minut.

Wyłożyć dno tarty /24 cm/, nakłuć widelcem i podpiec w 200'C przez 15 minut.

Składniki na krem migdałowy zmiksować na jednolitą masę.

Wyłożyć na podpieczony spód tarty i wyrównać powierzchnię.

Gruszki obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić wzdłuż na cienkie plastry.

Ułożyć na kremie migdałowym, posypać w około przy krawędzi kawałkami migdałów oraz cukrem cynamonowym.

Piec w 180'C przez 35 minut.

Tarta migdałowa z gruszkami jest jeszcze lepsza z syropem karmelowym.

Zdjęcie - Tarta migdałowa z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Kategorie przepisów