Szybkie curry z ciecierzycy

Pyszne i szybkie curry z ciecierzycy gotowe w 30 minut. Zdrowy obiad bez mięsa podawany z ryżem lub kaszą.

Curry z ciecierzycy w pysznym pomidorowym sosie z dodatkiem śmietanki lub mleczka kokosowego.

Super smaczny obiad, który wykonasz na ciecierzycy z zalewy. Jeśli masz ciecierzycą suchą, wystarczy dzień wcześniej zalać wodą i następnego dnia gotować około 1,5 godziny.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.

Zdjęcie - Szybkie curry z ciecierzycy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SZYBKIE CURRY Z CIECIERZYCY

SKŁADNIKI:

  • 2 słoiki ugotowanej ciecierzycy (ok. 800 g)
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów krojonych (w sezonie 2 duże pomidory bez skórki)
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml śmietanki 18% do sosów lub mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę kroimy w kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy na rozgrzaną patelnie z 2 – 3 łyżkami oleju. Podsmażamy przez ok. 5 minut, następnie dodajemy przyprawy i chwilkę podsmażamy razem. Dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy i gotujemy przez ok. 10 minut. Ciecierzycę razem z płynem dodajemy do pomidorów. Wlewamy 1/2 szklanki wrzącej wody i gotujemy ok. 15 minut na niewielkim ogniu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietankę, mieszamy. Następnie chwilkę gotujemy, aż sos się lekko zagęści na niewielkim ogniu i przyprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.

Zdjęcie - Szybkie curry z ciecierzycy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy