Sznycle z indyka w sezamowej panierce
Smaczne, delikatne kotlety z indyka, w chrupiącej panierce z dodatkiem sezamu. Nie trzeba wiele, żeby urozmaicić nudnego, panierowanego kotleta. Wystarczy wymieszać bułkę tartą pół na pół z ziarnami sezamu i nasz kotlet nabierze nowego, ciekawego smaku. W ten sam sposób można przygotować również kotleciki z piersi kurczaka.
PRZEPIS NA SZNYCLE Z INDYKA W SEZAMOWEJ PANIERCE
Składniki :
4 sznycle z indyka
4 łyżki bułki tartej
4 łyżki sezamu
1 duże jajko
sól, pieprz
Dodatkowo : olej do smażenia
Jak zrobić sznycle z indyka w sezamowej panierce : Sznycle lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z sezamem, wysypać na talerz. W głębokim talerzu rozmącić jajko. Sznycle obtaczać najpierw w jajku, następnie w bułce tartej z sezamem. Smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, aż ładnie się zarumienią z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.