Szarlotka żurawinowa

Szarlotka żurawinowa

Zdjęcie - Szarlotka żurawinowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Szarlotka to ciasto, które chyba nigdy mi się nie znudzi, można ją zrobić na wiele sposobów i zawsze jest pyszna. Tym razem postanowiłam trochę pokombinować i piany do białek dodałam kisiel żurawinowy oraz suszoną żurawinę. Co powiecie na taki szarlotkowy eksperyment?


Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 250 g masła/margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto, a następnie schładzamy w lodówce minimum godzinę (dzięki temu będzie idealnie kruche) Ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 2:3 większą część rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki (25x33 cm) i zapiekamy na złoty kolor w 170 st. C. Pozostałe ciasto chłodzimy w lodówce.

Pianka:

  • 5 białek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie kisielu żurawinowego
  • garść suszonej żurawiny
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1,5 kg jabłek
  • szczypta soli
  • cynamon

Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Na końcu wsypujemy kisiel i całość dokładnie mieszamy. Podpieczony spód posypujemy równą warstwą kaszy manny. Na kaszy układamy pokrojone w cieniutkie plastry i wymieszane z cynamonem jabłka, a na nie wykładamy pianę białkową, posypujemy suszoną żurawiną i ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Pieczemy w 170 st. C ok 35 minut.

Zdjęcie - Szarlotka żurawinowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Szarlotka żurawinowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów