Szarlotka z połówkami jabłek i budyniem

Szarlotka z połówkami jabłek i budyniem to przepyszne i efektowne ciasto. Duża ilość jabłek i budyniu przykryta warstwą ciasta kruchego.
Kruche ciasto możesz wykonać dzień wcześniej i trzymać schłodzone w lodówce.
Jabłka do ciasta najlepiej jeśli będą lekko kwaśne i dosyć duże, aby po wydrążeniu środka tworzyły kształtną kule. Do ciasta możesz użyć budyniu domowego lub użyć gotowego z proszku.
Szarlotka z połówkami jabłek ma piękny kształt dzięki temu, że ciasto nakładamy na jabłka oraz pomiędzy wolne przestrzenie i lekko dociskamy. W ten sposób podczas pieczenia uzyskamy wypukły kształt, który po upieczeniu i oprószeniu cukrem pudrem daje niesamowity efekt.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z jabłkami.
SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK I BUDYNIEM
SKŁADNIKI:
CIASTO KRUCHE
- 450 g mąki tortowej
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka, zimne
- 1 jajko, zimne
- 200 g masła, zimnego
- szczypta soli
WARSTWA BUDYNIU
- 600 ml mleka
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
DODATKOWO
- 6 – 8 dużych jabłek, lekko kwaśnych
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1-2 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Formę
o
wymiarach
25
x
35
cm
lub
nieco
mniejszą
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
cukrem
pudrem
oraz
proszkiem
do
miski.
Dodajemy
kawałki
zimnego
masła
i
siekamy
nożem
lub
siekaczką
do
ciasta
kruchego.
Następnie
dodajemy
żółtka,
jajko
oraz
sól
i
szybko
zagniatamy
na
jednolite
ciasto.
Formujemy
w
kulę,
owijamy
folią
i
wkładamy
na
1
–
2
godziny
do
lodówki.
Do
rondelka
wlewamy
500
ml
mleka
i
podgrzewamy
razem
z
cukrem
i
cukrem
waniliowym.
W
pozostałym
mleku
rozpuszczamy
przesiany
proszek
budyniowy.
Cały
czas
mieszając
wlewamy
do
gorącego
mleka
i
podgrzewamy,
aż
powstanie
gęsty
budyń.
Zdejmujemy
z
ognia,
wierzch
owijamy
folią
i
zostawiamy
do
ostygnięcia.
Jabłka
obieramy,
kroimy
na
połówki,
wydrążamy
środek
i
skrapiamy
sokiem
z
cytryny.
Schłodzone
ciasto
dzielimy
na
dwie
części.
Na
podsypanej
mąką
stolnicy
rozwałkowujemy
ciasto
na
kształt
formy.
Pieczemy
w
temp.
180ºC
przez
około
15
–
18
minut.
Po
upieczeniu
wykładamy
budyń,
układamy
w
rzędach
jabłka
wydrążoną
częścią
do
budyniu
i
lekko
oprószamy
cynamonem.
Pozostałą
część
ciasta
rozwałkowujemy
na
podsypanej
mąką
stolnicy
na
nieco
większy
rozmiar
niż
formą.
Układamy
na
jabłkach
i
lekko
dociskamy,
aby
ciasto
„otulało”
jabłka.
Pieczemy
w
temp.
180ºC
przez
ok.
40
–
50
minut
do
zarumienienia
wierzchu.
Po
upieczeniu
studzimy
i
oprószamy
cukrem
pudrem.