Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Zdjęcie - Szarlotka sypana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mąż uraczył mnie 5 kg jabłek z nadzieją, że upiekę mu szarlotkę, najlepiej najprostszą na kruchym cieście z obowiązkowo z dużą ilością cynamonu. Mi z kolei zamarzyła się klasyczna sypana szarlotka, nie z lenistwa, tylko dlatego, że bardzo ją lubię. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie pokombinowała, by było choć trochę zdrowiej. Bałam się całkiem zrezygnować z białej mąki, żeby nie okazało się, że szarlotka po upieczeniu pozostanie sypka dlatego dodałam jej trochę, natomiast cukier zastąpiłam kokosowym. Może skusicie się na taki eksperyment?

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy manny
  • 1 szklanka cukru kokosowego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 masła
  • 1,5 kg jabłek

Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do nich cynamon. Spód tortownicy (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy równą warstwą 1/3 sypkich składników, na nie wykładamy połową jabłek i znów 1/3 sypkich składników, jabłka i reszta suchej mieszanki. Na wierzch ścieramy masło. Pieczemy ok 60 minut w 180 st. C

Zdjęcie - Szarlotka sypana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Szarlotka sypana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów