Szarlotka na kruchym spodzie babci Agusi

Szarlotka na kruchym spodzie babci Agusi
Zdjęcie - Szarlotka na kruchym spodzie babci Agusi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka na kruchym spodzie babci Agusi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 40 dkg mąki
  • 30 dkg masła
  • 15 dkg cukru
  • 4 żółtka
  • 2-3 łīżki śmietanki
  • szczypta soli
  • 1 kg jabłek
  • 10 dkg cukru
  • cukier waniliowy
  • łyżka masła
  • łyżeczka cynamonu
  • 4-5 utartych biszkoptów
Przygotowanie Jabłka obrać, pokroić i podsmażyć razem z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać na tym etapie szczyptę cynamonu. Mąkę z proszkiem do pieczenia wysypać na stolnicę, dodać cukier oraz masło. Dodać 4 żółtka. Zagniatać ciasto i podzielić je na 2 części. Włożyć do lodówki na godzinę. Drugą część ciasta rozwałkować i wylepić formę do pieczenia, dodać biszkopt. Wstawić do lodówki.


Nagrzać do ok 200 stopni piekarnik i wstawić formę z ciastem z lodówki, wyłożyć jabłka.


Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.


Piec przez ok 1 godzinę Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i cynamonem.

Kategorie przepisów