Szałtanosy
Małe pierożki ze słodkim serowym nadzieniem. Można je zrobić z ciasta drożdżowego i wówczas gotujemy je na parze (podobnie jak pampuchy) albo z ulubionego ciasta pierogowego i wtedy gotujemy je w osolonym wrzątku.
Ja pokusiłam się o zrobienie ciasta drożdżowego i nie żałuję, bo wyszło bardzo smaczne. Jeśli ktoś z Was nabierze na takie parowane pierogi ochoty, a nie posiada odpowiedniego garnka, może obwiązać gazą najszerszy garnek, jaki ma w domu, oczywiście uprzednio wypełniony wodą.
Jeśli nie lubicie cynamonu możecie z niego zrezygnować, albo zamienić na rodzynki.
/źródło: " Taniec z garami" Piotra Galińskiego
Szałtanosy
Składniki:
- 40g świeżych drożdży
- szklanka mleka
- 1/2 kg mąki + 6 łyżek
- cukier (według gustu)
- 4 jaja
- 100g margaryny (stopić i lekko przestudzić)
- 1/2 kg domowego pysznego twarogu
- płaska łyżeczka cynamonu
- cukier waniliowy
- białko do smarowania
- sól
- stopione masło ( do polania pierożków)
Ciasto drożdżowe:
Drożdże mieszamy z łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodajemy 6 łyżek mąki i mieszamy. Zaczyn oprószamy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrósł.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy 2 jajka, szczyptę soli, wyrosnięty zaczyn oraz stopiona margarynę. Bardzo dokladnie wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podrosło.
Nadzienie:
Twaróg, cukier, cukier waniliowy, cynamon i 2 jajka ucieramy dokładnie.
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy krążki za pomocą szklanki, nakładamy masę twarogową, brzegi krążków smarujemy białkiem i zlepiamy (ostrzegam, że to nie będzie proste:)
Gotujemy na parze, przykryte, np. folia aluminiową. Podajemy na gorąco polane stopionym masłemi i posypane cukrem ( a jesli lubicie to również cynamonem).
Jeśli zostaną Wam szałtanosy ( a pewne jest, ze jeśli nie tworzycie sporej rodzinki, to bank ich nieco zostanie) wystarczy je szczelnie przykryć i wstawić do lodówki. Można je odgrzewać je na parze. Natomiast jeśli zabraknie Wam farszu, zróbcie z pozostałego ciasta pampuchy, możecie je nadziać powidłami albo pozostawić bez nadzienia. Następnie pozostawcie je pod przykryciem do wyrośnięcia i parujcie takim samym sposobem jak pierożki. Będą pysznie smakować polane smietana i posypane cukrem.
Smacznego:-)
Przepis ten jest moją czwarta propozycja w ramach zabawy Gotujemy po polsku, której patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl.