Święto pączka z bomboloni i doughnuts w roli głównej

Mimo iż wcześniej nie celebrowaliśmy Tłustego Czwartku, w tym roku stał się on pretekstem do przetestowania nowych przepisów. I pączkowej inicjacji. Bomboloni i doughnuts przeszły nasze oczekiwania. Ciasto w obu przypadkach okazało się znakomite - miękkie, elastyczne, rozpływające się w ustach… Lukier oraz krem dodatkowo uzupełniały całość. Zmniejszyłam ilość składników w przepisie bomboloni i doughnuts o połowę, jednak pączków było nieco więcej niż się spodziewaliśmy. Zapakowaliśmy więc ponad siedemdziesiąt pączków w koszyk piknikowy, dorzuciliśmy upieczone wieczór wcześniej cynamonowe ciasteczka i wybraliśmy się w spontaniczną, nieplanowaną wycieczkę do oddalonej o niemal 100 km miejscowości, aby świętować Tłusty Czwartek w iście miłym naszym sercom towarzystwie. Co prawda, na drugi dzień nasz akumulator, pieczołowicie układany każdej nocy do snu w zaciszu mieszkania, kompletnie odmówił już posłuszeństwa i baliśmy się, że nigdy nie wrócimy do domu, nie mniej jednak tłustoczwartkowe testowanie przepisów uważamy za wyjątkowo udane.

Autor: Ola
Przepyszne amerykańskie doughnuts, którymi nie pogardziłby żaden prawy stróż porządku

Doughnuts, czyli pączki z dziurką (na podstawie przepisu z Warsztatu Smaku)
Doughnuts skuszą każdego, komu leci ślinka podczas… oglądania amerykańskich produkcji sensacyjnych. Policjanci zza oceanu, obserwując groźnych przestępców lub wypełniając po prostu papierkową robotę, zajadają się mięciutkimi pączkami z dziurką. Nie gardzą nimi również adwokaci, kupujący je w uroczych ulicznych kramikach na Manhattanie. Amerykańskie filmy wpoiły nam kilka życiowych mądrości: a. Po pączkach biega się wyjątkowo szybkob. Od pączków się nie tyjec. Pączki to znak pewnego prestiżu społecznego, stanowiący główny składnik posiłków uprzywilejowanych i szanowanych warstw amerykańskiego społeczeństwad. Patrz c: pączki to symbol sukcesu
Takie też były usmażone w tłustoczwartkowy ranek doughnuts. Smakowały jak American dream.

Składniki:5 szklanej mąki pszennej, 14 g drożdży instant (lub 28 g świeżych), 2 jaja, 1,5 szklanki letniego mleka, 1/4 szklanki letniej wody, 1/2 szklanki cukru, pół łyżeczki soli, 1/3 szklanki roztopionego masła, esencja waniliowa, olej
Lukier: 1 szklanka cukru pudru3 łyżki gorącego mleka
Mąkę przesiewamy z drożdżami instant lub robimy rozczyn ze świeżych drożdży (drożdże, 3 łyżki mleka, łyżka mąki, łyżeczka cukru – odstawiamy na 15 minut). Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie, błyszczące ciasto za pomocą miksera z hakami. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny. Wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm i wycinamy kieliszkiem o średnicy 7 cm koła. Mniejszym kieliszkiem, np. do wódki, wykrajamy środek. Smażymy doughnuts w rozgrzanym oleju aż się zarumienią. Odkładamy na ręcznik papierowy. Jeszcze ciepłe lukrujemy. Lukier robimy, podgrzewając na wolnym ogniu cukier puder oraz mleko – w zależności od pożądanej konsystencji, dolewając mleka lub dosypując cukru. Możemy dodać też barwnika spożywczego.


Bomboloni (na podstawie przepisu z Kulinarnego Blogu Samanthy)
Bomboloni – włoskie urocze pączki wypełnione kremem. Cudowne, mięciutkie ciasto dostarcza kubkom smakowym na tyle niewiarygodnych przeżyć, że niemal zapominamy, ile mają kalorii.
Składniki: 500 g mąki pszennej, 7 g drożdży instant, 80 g cukru, 300 ml ciepłego mleka, 80 g roztopionego masła, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta soli, olej do smażenia
Krem: 1 opakowanie budynku waniliowego, 450 ml mleka, 250 ml śmietany kremówki, 100 g cukru pudru, esencja waniliowa

Wyglądają niepozornie, zaskakują smakiem.
Wcześniej nie musimy wyrabiać rozczynu z drożdżami. Suche drożdże mieszamy po prostu z przesianą mąką, dodajemy pozostałe składniki, łączymy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrabiamy ciasto (najlepiej około 10 minut mikserem za pomocą haków) aż będzie gładkie i błyszczące. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 – 1,5 godziny aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie przekładamy je na blat oraz wałkujemy na grubość około 1 cm. Okrągłym naczyniem, np. kieliszkiem do wina o średnicy około 7 cm), wycinamy koła. Pozostawiamy na pół godziny, aby ciasto odpoczęło i trochę podrosło. Smażymy na głębokim oleju z obu stron, aż pączki będą wyraźnie zarumienione. Kładziemy je na ręczniku papierowym, w który wsiąknie nadmiar oleju. Po ostygnięciu pączków przekrajamy je na pół i wypełniamy kremem.
Krem: Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją. Ubijamy śmietanę*, dodając cukier i esencję waniliową. Dodajemy do niej powoli zimny budyń.
*Śmietanę należy wcześniej długo chłodzić w lodówce lub zamknąć na chwilę w zamrażarce, uważając jednak, aby zbytnio się nie zmroziła. Do śmietany dobrze jest dodać szczyptę soli. Jeśli jednak nie będzie chciała się ubić, pamiętajmy, że bomboloni z samym kremem budyniowym smakują równie dobrze.
Smacznego!- Mrs. Sandman


Wpis bierze udział w Durszlakowej akcji Ciasta Świata.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy