Stir-fry z piersi kaczki
Stir-fry, czyli szybkie smażenie po chińsku to technika, która doskonale sprawdza się do przygotowania domowego fast food, czyli obiadu w pół godziny. Mogą to być dania azjatyckie, ale niekoniecznie
Używam tego sposobu smażenia do przygotowywania gorących jarzyn albo ekspresowego sosu do makaronu. Najlepsza jest do tego patelnia wok, z okrągłym dnem. Ale żeby była skuteczna, ogień pod nią powinien obejmować płomieniami dno i boki. No, a jeśli nie dysponujemy żywym ogniem pod naszym wokiem? No właśnie ja również jestem skazana na płytę elektryczną, choć chętnie gotowałabym na gazie, wtedy nie miałabym problemu z wyborem odpowiedniego woka, wszystkie by się nadawały. A jaki wok jest najlepszy? Od lat korzystam z woka z powłoką teflonową i muszę powiedzieć, że sprawdza się bardzo dobrze. Nie brakuje fanów woków żeliwnych, jednak są stosunkowo drogie i bardzo ciężkie, jednak w większości książek azjatyckich smaków poleca się woki węglowe, są dość tanie i łatwo dostępne. Na rynku można też znaleźć woki ceramiczne, jednak moje doświadczenie z nimi jest dość skąpe. Wok służy mi nie tylko do przyrządzania azjatyckich dań. W sezonie smażę w nim konfitury, zimą pączki albo faworki, jak również do gotowania zupy. Jeśli więc nie macie jeszcze w szafce woka, warto w niego zainwestować, dla posiadaczy płyt radzę jednak wybrać te z powłoką teflonową lub ceramiczne.
Składniki na 3-4 porcji Czas przygotowania 25 min
2 piersi kaczki
1 mango
1 marchew
1 por
kawałek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
2 łyżki oleju sezamowego
3 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
sok z 1/2 limonki
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól, pieprz
1 łyżeczka suszonego imbiru
Do podania
ryż jaśminowy
kolendra
Przygotowanie:
1. Piersi kaczki myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i sproszkowanym imbirem
2. Marchew obieramy i kroimy w słupki, białą część pora siekamy w cieniutkie talarki, miąższ mango kroimy w paseczki, czosnek i obrany imbir ścieramy na tarce, chilli kroimy w plasterki
3. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
4. Rozgrzewamy patelnię, piersi kaczki układamy najpierw skórą do dołu, smażymy 4 minuty, skóra powinna być ciemno brązowa i chrupiąca, obracamy i smażymy z drugiej strony 2 minuty, wstawiamy w żaroodpornym naczyniu do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na 10 minut
5. W osobnej miseczce mieszamy powidła śliwkowe, sos sojowy, sok z limonki, miód oraz ostrą paprykę w proszku, mieszamy i odstawiamy
6. W woku podgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy chilli, czosnek i imbir, smażymy ok 1 minuty, dodajemy pora i marchew, smażymy aż warzywa lekko zmiękną, jeśli warzywa zaczną przywierać można dodać kilka łyżek wody
7. Usmażone piersi kaczki kroimy w plastry i dokładamy do woka, dodajemy również mango, na koniec wlewamy sos, smażymy jeszcze ok 2 minut, żeby smaki się połączyły
8. Podajemy z ryżem, dekorujemy kolendrą
Słodkie mango, pikantne chilli i soczysta kaczka - smacznego!