Stek wołowy z fasolką szparagową i musztardowo-rozmarynowym sosem

Stek wołowy z fasolką szparagową i musztardowo-rozmarynowym sosem
Zdjęcie - Stek wołowy z fasolką szparagową i musztardowo-rozmarynowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Stek wołowy z fasolką szparagową i musztardowo-rozmarynowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Stek wołowy z fasolką szparagową i musztardowo-rozmarynowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Stek wołowy z fasolką szparagową i musztardowo-rozmarynowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Stek wołowy z fasolką szparagową i musztardowo-rozmarynowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 2 steki wołowe (np. antrykot lub rostbef) po około 350 g każdy
  • 500 g zielonej fasoli szparagowej
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml musztardy Dijon
  • 50 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 50 g szalotki
  • 40 ml musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie

Fasolę gotujemy na półtwardo w osolonym wrzątku, a następnie przelewamy zimną wodą, by zachowała ładny kolor.

Steki nacieramy pieprzem i kolendrą. Smarujemy Oliwierem i smażymy na dymiącej patelni po około 2 minuty z każdej strony. Czas smażenia będzie się różnić w zależności od grubości steków i pożądanego stopnia wysmażenia.

Usmażone steki odstawiamy, by odpoczęły.

Patelnię, na której smażyło się mięso, lekko studzimy. Dolewamy olej i smażymy na nim posiekany czosnek i szalotki na złoty kolor.

Dodajemy rozmaryn i śmietankę. Gdy się zagotuje, dodajemy obie musztardy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

W sosie podgrzewamy lekko fasolkę i podajemy z mięsem.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów