Sos barbecue Hestona Blumenthal'a
Nie znam osoby, która nie lubiłaby sosu barbecue – ja uwielbiam! Lekko przydymiony w smaku, słodko-kwaśny i mocno pomidorowy. Doskonały do wszystkich mięs i kanapek. W trakcie mojego poszukiwania przepisu idealnego, natknęłam się na książkę Hestona Blumenthala „Heston Blumenthal at home”, która jest kopalnią doskonałych receptur na pyszne dania. Tym razem także się nie zawiodła, sos wyszedł przepyszny! A co najważniejsze, jest bardzo łatwy w przygotowaniu, polecam!
Scroll down for recipe in English
Sos barbecue Hestona Blumenthala
(4 porcje)
Składniki:
- 1/2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
- 1 szalotka, drobno posiekana (lub mała cebula)
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki musztardy Dijon
- 1/4 łyżeczki chili cayenne
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
- 210 g passaty pomidorowej
- 100 ml octu jabłkowego
- 120 g cukru trzcinowego Demerara
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżka golden syrup (ja zastąpiłam miodem)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
- W rondelku na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż czosnek i posiekaną szalotkę i smaż do lekkiego zarumienienia, przez około 7-10 minut.
- Dodaj wszystkie suche przyprawy wraz z musztardą i smaż mieszając kolejne 2 minuty.
- Dodaj do passatę, ocet, cukier, sos Worcestershire, golden syrup/miód, sól i pieprz i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
- Przelej zawartość rondelka do blendera i zmiksuj na gładki sos. W celu uzyskania większej jedwabistości można przetrzeć dodatkowo przez geste sitko. Odstaw do ostygnięcia.
- Przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku, nawet do 2-3 tygodni.
Smacznego!
English version
Heston’s Barbecue sauce
(4 servings)
Ingredients:
- 1/2 tbsp oil
- 3 cloves of garlic, peeled and finely chopped
- 1 shallot, finely chopped
- 1/4 tsp ground ginger
- 1/4 tsp mustard powder (I added Dijon mustard)
- 1/4 tsp cayenne pepper
- 1/4 tsp smoked paprika
- 210 g passata
- 100 ml cider vinegar
- 120 g demerara sugar
- 1 tbsp Worcestershire sauce
- 1 tbsp golden syrup (I added honey)
- 1/2 tsp salt
- 1/4 tsp ground black pepper
Preparation:
- Heat oil in a saucepan over a medium heat. Add the garlic and chopped shallot and cook until caramelised, about 7-10 minutes.
- Add the dry spices along with mustard, and continue to cook for 2 minutes, stirring to incorporate them.
- Add the passata, vinegar, sugar, Worcestershire sauce, golden syrup/honey, salt and pepper and cook for 20 minutes.
- Pour the contens of the saucepan into a blender and blitz for 30 seconds until smooth. Pass through a fine sieve and allow to cool.
- Keep in and airtight container in the fridge until needed, for 2-3 weeks.
Enjoy!