Ślimaczki z nadzieniem migdałowym
przepis:
250 g mąki pszennej
4 dag świeżych drożdży
ok. 150 ml mleka
100 g masła
0,5 szklanki cukru
1 żółtko, 1 jajko
szczypta soli
aromat migdałowy
1 łyżeczka cynamonu
50 g płatków migdałowych
1 łyżka cukru pudru
2-3 łyżki słodkiej śmietany 30%
Płatki migdałowe pokruszyć i wymieszać z cukrem pudrem, aromatem migdałowym i śmietaną.
Mąkę przesiać do miski. Dodać sól.
Jajko i żółtko ubić z cukrem na puszystą masę.
Mleko podgrzać tak aby było letnie.
Masło roztopić.
Drożdże rozetrzeć z niewielką ilością mleka i łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dodać go do mąki. Wymieszać, następnie dodać ubite jajka i mleko.
Ciasto dobrze wyrobić. Pod koniec dodać roztopione masło.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, posypać je cynamonem, a następnie rozłożyć na nim masę z migdałami..
Ciasto zwinąć w rulon i pokroić go w plastry o szerokości 2 cm.
Plastry ułożyć w papilotkach do pieczenia.
Ślimaczki przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec ok. 40 min w temp. 180° C.
4 dag świeżych drożdży
ok. 150 ml mleka
100 g masła
0,5 szklanki cukru
1 żółtko, 1 jajko
szczypta soli
aromat migdałowy
1 łyżeczka cynamonu
50 g płatków migdałowych
1 łyżka cukru pudru
2-3 łyżki słodkiej śmietany 30%
Płatki migdałowe pokruszyć i wymieszać z cukrem pudrem, aromatem migdałowym i śmietaną.
Mąkę przesiać do miski. Dodać sól.
Jajko i żółtko ubić z cukrem na puszystą masę.
Mleko podgrzać tak aby było letnie.
Masło roztopić.
Drożdże rozetrzeć z niewielką ilością mleka i łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dodać go do mąki. Wymieszać, następnie dodać ubite jajka i mleko.
Ciasto dobrze wyrobić. Pod koniec dodać roztopione masło.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, posypać je cynamonem, a następnie rozłożyć na nim masę z migdałami..
Ciasto zwinąć w rulon i pokroić go w plastry o szerokości 2 cm.
Plastry ułożyć w papilotkach do pieczenia.
Ślimaczki przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec ok. 40 min w temp. 180° C.