Ślimaczki pomarańczowo - cynamonowe


Zdjęcie - Ślimaczki pomarańczowo - cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pierwszy grudniowy śnieg - zdjęcie zrobione dzisiaj o 16.30


Zdjęcie - Ślimaczki pomarańczowo - cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Będą białe Święta? Tak bym chciała. Świąteczny nastrój jest wtedy jeszcze bardziej świąteczny. Na razie jest zimno ... coraz zimniej. I zaczął padać śnieg!
Ubrana w ciepły sweter wyszłam na balkon opatulić donicę z ziołami i krzewy poziomek. Mam nadzieję, że moje zioła wiosną wypuszczą nowe pędy. W skrzynce na barierce Senecio cineraria (Starzec popielny) wygląda jeszcze całkiem ładnie, choć nie wiem jak długo jeszcze.
Ogromnie zmarzłam na balkonie. Lecz gorąca herbata i pachnące świętami ciasteczko potrafią zdziałać cuda. Szczególnie wtedy, kiedy towarzyszy im blask świeczki i ukochane osoby.
Ślimaczki te zrobiłam wzorując się na przepisie mojej teściowej na rogaliki z jabłkami - ciasto zagniata się z dodatkiem serka homogenizowanego, bez jajek. Przepis ten trochę pozmieniałam i otrzymałam bardzo dobre ciasteczka. Ciasto jest bardzo przyjemne w obróbce. Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to to, że ciasto musi się chłodzić 12 godzin w lodówce.

Zdjęcie - Ślimaczki pomarańczowo - cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ślimaczki pomarańczowo - cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ślimaczki pomarańczowo - cynamonowe

Ciasto:
2 szkl. mąki (poj. szklanki 240 ml)
200 g serka homogenizowanego naturalnego
200 g miękkiego masła
skórka starta z jednej sporej pomarańczy
2 łyżki cukru pudru

Nadzienie:
3 łyżki cukru zwykłego
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki sproszkowanego kardamonu


Składniki ciasta zagnieść ręcznie lub mikserem, aż utworzy się kula. Na posypanym mąką blacie rozwałkować placek o kształcie prostokąta 42 x 28 cm. Składniki nadzienia wymieszać. Rozsypać równomiernie na prostokącie, zostawiając około 2 cm wolnego miejsca na brzegach. Brzegi zwilżyć wodą i całość zwinąć w roladę. Przeciąć ją na pół i każdą połowę zawinąć ciasno w folię spożywczą. Włożyć na 12 godzin do lodówki.
Po schłodzeniu odwinąć z folii i pokroić na plastry około 5 mm szerokości.
Piekarnik nagrzać na 200 C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ja zawsze „przyklejam” papier do blachy w kilku miejscach za pomocą odrobiny masła. Piec na jasno złoty kolor. Trwa to około 15 do 20 min. Wystudzić na kratce.
Ciasteczka są najlepsze w dniu upieczenia.

Przepisy z tych kategorii

Rogaliki migdałowo-pomarańczowe

Rogaliki migdałowo-pomarańczow…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Pasta z pieczonego czosnku - idealna na kanapki
1

Pasta z pieczonego czosnku - i…

food² food²
Food Square

Chleb maślankowy na zakwasie

Chleb maślankowy na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Jogurtowy chleb szpinakowy

Jogurtowy chleb szpinakowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Maślankowy chleb na zakwasie

Maślankowy chleb na zakwasie

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chleb pszenny z cebulą
2

Chleb pszenny z cebulą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Chlebki Pita

Chlebki Pita

Beti Beti
kruche babeczki

Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym
2

Schab w sosie pomidorowo-śmiet…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasto „Leniwiec”

Ciasto „Leniwiec”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasteczka z pistacjami

Ciasteczka z pistacjami

Beti Beti
kruche babeczki

Trufle z czarnym czosnkiem i solą morską
1

Trufle z czarnym czosnkiem i s…

food² food²
Food Square

Keks czekoladowy z ziemniakami
1

Keks czekoladowy z ziemniakami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście