Ślimaczki drożdżowe z serkiem i szynką - pyszna przekąska nie tylko na imprezę
Najczęściej pojawiającym się pytaniem na grupach kulinarnych jest pytanie o przekąski na różnorodne imprezy i taką pyszną propozycję mam dla Was dziś. Ślimaczki drożdżowe z nadzieniem wytrawnym. Ja użyłam serka kanapkowego, szynki i natki pietruszki, ale tak naprawdę możecie dodać to co lubicie: oliwki, ser żółty, pieczarki, czy na co macie ochotę.
Pyszne mięciutkie drożdżowe ciasto z dodatkami fantastycznie smakuje na ciepło jak i na zimno, a jego przygotowanie nie jest skomplikowane, trzeba tylko poczekać cierpliwie aż ciasto wyrośnie. Może nie jest to taka stu procentowa zdrowa żywność, ale gwarantuję, że żadne leki na trawienie nie będą Wam potrzebne po ich zjedzeniu, co najwyżej herbatka z morwy białej, która ma wiele cennych właściwości.
- 2 szklanki (300 g) mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 3/4 szklanki (150 ml) ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 20 g drożdży
- 260 g serka kanapkowego (u mnie 2 opakowania po 130g)
- ulubione zioła (ja dodałam 2 łyżki natki pietruszki)
- kilka plasterków szynki
- opcjonalnie oliwki, cebula, suszone pomidory
Zaczynamy od przygotowania ciasta:
Drożdże z cukrem i 1/2 szklanki ciepłej wody oraz łyżką mąki mieszamy i odstawiamy aż podwoją swoją objętość. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy olej, sól, pozostałą wodę i drożdże i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, smarujemy serkiem kanapkowym, posypujemy posiekaną natką pietruszki, układamy plasterki wędliny. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Za pomocą ostrego noża, kroimy na plasterki ok 2 cm grubości. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy ok 25-30 minut w 180 st. C